dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Bezpurinová a šetřící dietaBezpurinová a šetřící dietaAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Bezpurinová a šetřící dieta

Bezpurinová a šetřící dieta


Dotaz

Dobrý den, ráda bych znala odpověď na otázku, zda (případně v jakém množství) je možno při této dietě zařadit do jídelníčku alespoň sojové maso. Nemám dnu, ale brali mi v prosinci více než polovinu pravé ledviny a nyní mám v krvi kyselinu močovou (před operací nález nikdy nebyl). Dietu bych měla na radu lékaře držet jako prevenci proti tvorbě ledvinových kamenů, máme v rodině genetickou dispozici, navíc trpím polycystozou ledvin a jater. Jak skloubit dietu bezpurinovou s dietou šetřící játra? Kde se dají najít případně nějaké recepty? Zatím mám pocit, že bych měla jíst jednotlivé potraviny, protože uvařit přijatelné obědy z toho, co je doporučené, se mi zdá prakticky nemožné. Je mi 50 let. Za odpověď děkuji.

Jarmila, StrážniceOdpověd

Dobrý den Pokud máte zvýšenou hladinu kyseliny močové, můžete do jídelníčku zařadit sojové maso. V období, kdy nemáte žádné zdravotní problémy, onemocnění je stabilizované tak můžete zařadit i 1-2 x týdně maso v poloviční dávce, to je cca 40-50 g. Maso je vhodné hovězí a sladkovodní ryby. Vynechejte mladá masa drůbeží, králičí a mořské ryby. Potraviny doporučené při zvýšené hladině kyseliny močové a u šetřící diety jsou - mléko a mléčné výrobky nízkotučné. Jogurty s nízkým obsahem tuku a sýry max 30 % t. v s., zakysané mléčné výrobky, podmáslí, kefír, acidofilní mléko, tvaroh polotučný nebo nízkotučný. Vejce se doporučuje 1-2 za týden ve formě pomazánek nebo na přípravu pokrmů. Výborná je vaječná sedlina (vaječný bílek osolený a uvařený v hrnku ve vodní lázni). Rostlinné oleje, margariny. Zelenina (kromě špenátu, chřestu, zeleného hrášku, paprika, zelí, cibule, česnek). Ovoce (kromě fíků, ovoce, kde jsou zrníčka - jahody, angrešt, rybíz, kiwi...). Vhodné přílohy a příkrmy - brambory, rýže, těstoviny, knedlíky s práškem do pečiva (ne z droždí). Pečivo, chléb bílý, rohlíky, veka, sladký rohlík bez posýpky, vánočka, mazanec, piškoty. Těsta jsou vhodná piškotová, tvarohová, odpalovaná. Pečivo není vhodné konzumovat ihned po upečení. Mouku používejte hladkou, polohrubou i hrubou. Z koření můžete používat kmín drcený, kopr, pažitka, petrželová nať, bazalka. Nepoužívejte pepř, paprika sladká pálivá, nové koření, tymián, muškátový květ, muškátový oříšek, bobkový list, zázvor. U zvýšené kyseliny močové a zároveň u šetící diety se nedoporučují luštěniny hrách, čočka, fazole. Důležitá je také technologická úprava pokrmů. Nevhodné jsou vývary, silné masové vývary a extrakty z masa. Používejte vaření, dušení, pečení pod poklicí v troubě nebo pečení ve vodní lázni. Tuk dávejte do hotového pokrmu, mouku na zahuštění používejte předem nasucho opraženou a povařte ji v pokrmu min. 20 min. Mírně pokrmy solte.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 1.5.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: