dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Potravinová alergie a intolerancePotravinová alergie a intoleranceAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Potravinová alergie a intolerance

Potravinová alergie a intolerance


Dotaz

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: vždy po konzumaci mléka, mléčných výrobků, vajec a kuřecího masa mám pocit horka, zrudnu v obličeji a je mi zle, prosím o odpověď, zda a jaký vliv má obsah bílkovin na tuto situaci, mohu mít nějakou potravinovou intoleranci či alergii?, děkuji za odpověď

Jana, OstravaOdpověd

Vážená paní, ve Vašem případě se jedná buď o potravinovou intoleranci nebo o potravinovou alergii na Vámi uvedené potraviny. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo chyběním látky nebo látek (většinou enzymu nebo enzymů), které se podílejí na zpracování potravy. V důsledku toho organismus není schopen zpracovat danou složku potravy, nemusí to být bílkovina, např. při laktózové intoleranci (laktóza = mléčny cukr) díky nedostatku laktázy (enzym štěpící mléčný cukr) organismus není schopen rozštěpit laktózu a dostaví se netypická reakce organismu (např. průjmy, zvracení, bolesti břicha, plynatost, křeče, kožní projevy). Jedná se o celoživotní onemocnění, které nemá nic společného s imunitním systémem na rozdíl od potravinové alergie. Potravinová alergie znamená konzumaci potravy, která obsahuje pro organismus cizí látky (alergeny, většinou jimi bývají bílkoviny) vyvolávající alergickou reakci (organismus odpovídá tvorbou protilátek). Onemocnění je dočasné. Jsou známy tyto typy alergických reakcí: Reakce časné přecitlivělosti – Jedná se o okamžitou reakci organismu na přítomnost některých alergenů (látek vyvolávajících alergii) nadměrnou tvorbou protilátek IgE (imunoglobulin E - součást imunitního systému), uvolňují se mediátory (zprostředkovatelé) zánětu, hlavně histamin. Projevuje se kopřivkou, otokem sliznic. Cytotoxická – (jedovatá pro buňky těla) reakce zprostředkovaná protilátkami. Dochází k rozpadu postižené buňky jednou ze složek imunitního systému. Příznaky nastupují za 6 - 24 hodin po požití alergenu. Projevuje se krvácením do trávicího traktu, kopřivkou, ekzémem, malabsorpcí (nedostatečným vstřebáváním živin). Reakce zprostředkovaná imunokomplexy (alergen + protilátka) – Imunokomplexy se ukládají do stěny cév nebo tkáně a aktivují (vyvolávají) zánět. Do tohoto typu reakce patří alergie na vejce a ryby. Projevuje se chronickými průjmy, kopřivkou nebo astmatem. Reakce pozdní přecitlivělosti – Vzniká mezi T-lymfocyty (druh bílých krvinek, je součást imunitního systému), které jsou odpovědny za buňkami zprostředkovanou imunitní odpověď a alergeny, které rozpoznají. V důsledku toho vzniká chronický zánět např. kontaktní dermatitida (zánět kůže), stomatitida (zánět sliznice dutiny ústní) apod. Mléko lze nahradit sójovým mlékem. Na našem trhu jsou k dostání různé výrobky ze sóji, kterými lze nahradit mléčné výrobky např. Sojagurt (sójový jogurt), tofu ("sójový tvaroh"), tempeh (fermentované sójové boby). Sója je rostlinná bílkovina, která je téměř plnohodnotná, obsahem, složením esenciálních (pro tělo nezbytných, ale tělo si je neumí vyrobit) aminokyselin podobná živočišným bílkovinám (živočišné bílkoviny jsou plnohodnotné - mají všechny esenciální aminokyseliny). Další možnou náhradou mléka je rýžové mléko a ovesné mléko. Vejce lze v mnoha receptech vynechat. Vaječný bílek (obsahuje bílkoviny) lze nahradit vaječným žloutkem (neobsahuje bílkoviny), ale je nutné vyzkoušet v malém množství a ne na noc jestli nemáte intoleranci na vaječný žloutek (nemusí se jednat o potravinu, která obsahuje bílkoviny). Vegani (nekonzumují žádné živočišné produkty - tj. maso a všechny masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, máslo, vejce) nahrazují vejce rozmačkaným banánem + sójovou moukou + hladkou pšeničnou moukou + vodou. Doporučuji Vám nekonzumovat nejen kuřecí maso, ale též náhradu masa Šmakoun, která je vyrobena z vaječných bílků. Kuřecí maso lze nahradit krůtím masem. Váš jídelníček může být zpestřen různými náhradami masa - sójovým masem (vyrobeno ze sóji), Klasem, Robi (oba výrobky jsou vyrobeny z rostlinných bílkovin), Seitanem (pšeničná bílkovina). Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 10.6.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: