dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Zvěřina při dněZvěřina při dněAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Zvěřina při dně

Zvěřina při dně


Dotaz

Dobrý den, Mám dotaz ohledně diety pří zvýšené hladině kyseliny močové. Je vhodné maso ze zvěřiny? Maminka 65 let dostala leták, kde je napsáno, že jídla ze zvěřiny nejsou vhodná, ale například hovězí ano. Moc mě to logiku nedává ale neznám obsah purinů v těchto masech, proto mě možná poučíte. Proč mě to nedává logiku? Jednou jsem četl, že naopak maso ze zvěřiny je obecně zdravější. Pak mě je známo, jak a čím je dnešní hovězí dobytek sycen, tedy co žere a proto mě přijde, že například srnec nesežere nic špatného, kdežto kráva nemá na výběr a musí z hladu přežvýkat co se jí dá. Tchýně pracovala ve stáji, tak o tom ví své. Moc děkuji za odpověď a váš čas. S pozdravem

Bohumil, BechyněOdpověd

Vážený pane, při zvýšené hladině kyseliny močové (předstupeň onemocnění dna), je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínů - jsou to veškeré vnitřnosti a droby, jikry, kaviár, droždí (kromě případů, kdy je droždí použito v nepatrném množství jako kypřidlo, např. v kynutém pečivu), slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao, ančovičky, krabi, raci. Rovněž je třeba omezit dráždivé látky. Masa v pikantních úpravách (v různých kořenících směsích), tučná masa a tučné uzeniny nejsou vhodné. Doporučuji jako prevenci onemocnění dna denně konzumovat pouze max. 90-100 g libového masa (jakékoli maso kromě výše uvedených nejbohatších zdrojů purínů). Maso lze nahradit různými náhradami masa - sójové maso, "robi", "klaso", šmakoun, tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Zvěřina a hovězí maso obsahují stejné množství purínů, ale zvěřina na rozdíl od hovězího masa se podává pouze v pikantních úpravách. Ale dráždivé látky je třeba omezovat. Z tohoto důvodu bylo v letáku, který dostala Vaše matka, napsáno, že zvěřina není vhodná, ale hovězí maso je vhodné. Pravda je, že zvěřina je sice vhodná, ale ne v pikantních úpravách. Při vaření se můžete inspirovat recepty na dnu na našich webových stránkách. Na našich stránkách si můžete též objednat jídelníček s kódem DNA-1, DNA-2 který najdete na stránce s jídelníčky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 2.7.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: