dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Grilování při dněGrilování při dněAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Grilování při dně

Grilování při dně


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaký recept na grilování pro lidi s onemocněním dna? Můj tatínek na to trpí a máme grilovat. Tak se chci zeptat jestli může něco s grilování i on. Děkuji za odpověď.

Pavla, ModleticeOdpověd

Dobrý den, technologická úprava vhodná pro pacienty s nemocí DNA je pečení a dušení. Méně vhodná technologická úprava je vaření. Z tohoto důvodu nejsou vhodné polévky, různé masové šťávy, výpeky atd. Při nemoci DNA můžete grilovat např. zeleninu. Vhodná a velmi chutná je grilovaná cuketa, kdy cuketu oloupete, nakrájíte na kolečka, mírně osolíte, potřete česnekem, přelijete olivovým olejem a můžete dát na gril. To samé můžete udělat s lilkem. Chutná je také grilovaná paprika, rajčata, chřest nebo olivi. Pokud má tatínek onemocnění v klidovém režimu, nemá bolesti, otoky, může dvakrát za týden maso v poloviční dávce (60–70 g – syrový stav). Nedoporučují se masa mladá (drůbež, králík), spíše použijte maso vepřové (vepřová kýta, vepřová panenka). Můžete také použít směs mletého hovězího a mletého vepřového masa. Na grilování použijte povolený druh koření, olej olivový či slunečnicový, česnek, bylinky. Výběr potravin, informace o dietě a doporučené dietní jídelníčky při onemocnění DNA najdete na našich webových stánkach.

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.10.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: