dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
PotravinyPotraviny1x Key1
Vývary, polévky při dněVývary, polévky při dněAccessibility
Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


/ Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Vývary, polévky při dně

Vývary, polévky při dně


Dotaz

Dobrý den, byla mi diagnostikována zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Na Vašich internetových stránkách jsem pátral po vhodné dietě a dozvěděl jsem se, že se nedoporučuje konzumace vývarů a tedy ani polévek. Je tím míněna i konzumace čistých zeleninových polévek, k jejichž přípravě použiji jen kořenovou zeleninu a zeleninový bujón? Konkrétně mám na mysli Vitana Natur – zeleninový bujón se sníženým obsahem soli a bez glutamátu. Selský rozum mi říká, že to můžu, ale třeba jsem něco přehlédl :-). Děkuji za odpověď.

Tomáš, TanvaldOdpověd

Dobrý den, u onemocnění nazývané dna se nedoporučují vývary, masové šťávy, silné masové extrakty. Pokud je polévka připravena jen z vody, zeleniny (kromě špenátu, hrášku), mouky, soli, obilovin (ovesné vločky, žitné vločky, kroupy, krupky..), rýže, brambor, těstovin, rýžových těstovin, bylinek, můžeme polévku konzumovat. Vyhněte se takovým polévkám, kde je základ maso, vývar z kostí či vývar z masa, ryby nebo vývar z ryb. Také nejsou vhodné játrové knedlíčky, uzeniny – kabanos, špekáček, párky, masoxy, bujónu (tyto produkty mohou obsahovat masové extrakty či vývary). Nutno číst složení masoxu či bujónu. Nevhodné jsou také luštěninové polévky. Dobrých a chutných polévek, kde základem je vývar z masa, uzeniny, bujon, luštěniny a pod. je potřeba se vzdát. Doporučuji polévky např. kmínovou, zeleninovou, z ovesných vloček, jáhlovou a pod. Základem polévky může být jíška z másla, mléka (nebo vody), cibule, česnek dále smetana, zelenina, brambory, obiloviny, rýže, těstoviny, vejce...

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2012Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: