dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Speciální sacharidová dieta (SCD)

Speciální sacharidová dieta (SCD)

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych Vás touto cestou poprosit a optat na SCD (Specific Carbohydrate Diet) – speciální sacharidovou dietu, kterou "uvedla" pí Gottschallová. Než o teorii, která je ve vyhledávačích v české verzi jakž-takž nalezitelná, by mě zajímala praxe. Jaké ovoce, zelenina, maso, .... (konkrétní druhy) jsou přípustné? Jak sestavit dietní jídelníček na den (více dní). Myslím si, že musí být po pár dnech nepředstavitelné jíst dokola to samé, zvlášť pokud se navíc dodržuje bezmléčná dieta. Moc Vám děkuji za případnou odpověď (případnou odpověď mi prosím pošlete na tuto mailovou adresu). Děkuji

Eva, Český Krumlov
Odpověd

Vážená paní, zcela s Vámi souhlasím, že nelze jíst pořád dokola se opakující stejná dietní jídla. Z toho kromě podvýživy, která vznikne po určité době (organismu chybí dostatek živin, vitamínů, minerálů nebo vlákniny díky jednostranné stravě) vzniká jo-jo efekt. U redukční diety nejde o to vydržet nějakou přísnou dietu určitou dobu a počítat dny, kdy už držení diety konečně skončí a těšit se na normální stravu, sice s omezením tuků i sacharidů (vyloučení cukru), ale jde o změnu stravovacích návyků. Nedoporučuji Vám vynechat mléko a mléčné výrobky pokud není laktózová intolerance. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku, v důsledku jeho nedostatku vznikne, zvláště u žen osteoporóza. Z uvedeného vyplývá, že nejsem zastáncem sacharidové diety ani jiné přísné diety, a to nejen jako nutriční terapeutka, ale i jako žena, která před lety zkusila různé přísné redukční diety a výsledkem byl jo-jo efekt, únava, nedostatek železa. Uvádím zásady redukční diety: základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů,konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny:tuky:sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit). Masa se konzumují pouze libová , uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1x týdně (i tučné – rybí tuk obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo. Doporučuji upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (obsahuje rutin – pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Případnou chuť na sladké doporučuji uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Při redukci hmotnosti je doporučená hojná konzumace ovoce, zeleniny. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování). Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh). Doporučuji zpestřit dietní jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů, ale pouze v malém množství, obsahují hodně tuku. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pohybový a pitný režim (1,5 – 2 l tekutin denně). Doporučuji cvičit min. 3x týdně 45 minut, a to hlavně břišní cviky (např. sklapovačky, „nůžky“, „jízda na kole“ dřepy, leh-sed), (zformuje se postava a břišní svaly se zpevní). Na formování postavy i zpevnění břišních svalů je dobré cvičení ve fitness centrech. Rovněž doporučuji denně minimálně 1 hodinu svižné chůze, výborná je chůze do schodů, do kopce, turistika. Doporučuji Vám zařadit 1x týdně ovocno-zeleninový odlehčovací den. Znamená to konzumaci pouze ovoce a zeleniny (syrové, vařené, vařené v páře, dušené bez použití tuku, ovocné, zeleninové saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, zeleniny se používá šťáva z citrusových plodů, nízkokalorická náhradní sladidla (Aspartam, Acesulfam, apod). Nápoje: stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti, hořký čaj. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. Příklad jídelního lístku. Snídaně: zelený čaj, celozrnný dalamánek, žervé, rajče. Přesnídávka: pomeranč. Oběd: pečené dietní kuře, pohanka, míchaný salát (zelí, paprika, rajčata, cibule). Svačina: nízkotučný jogurt, jablko. Dietní večeře: balkánský salát a celozrnné pečivo. Nápoje: zelený čaj, aqua linea. Příklad jídelního lístku na odlehčovací den. Snídaně: ovocný salát (ananas, jahody, kiwi). Přesnídávka: banán. Dietní oběd: dušená mrkev s hráškem. Svačina: mrkvový salát s jablky. Večeře: dušené zelené fazolky (bez zahuštění). V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníčky na redukční dietu s kódem REDUKCE-2, REDUKCE-3, REDUKCE-7, REDUKCE-8. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.11.2012

Mohlo by Vás zajímat: