dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní výživa / Směry ve výživě / Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin

26.6.2011 07:12Každý člověk je jiný, má jiné nutriční potřeby. Jiné nutriční potřeby má hráčka basketbalu a jiné nutriční potřeby má baletka, přestože jsou obě stejně staré. Hráčka basketbalu má jinou postavu než baletka nejen proto, že provozuje odlišný druh sportu, ale zejména proto, že typ postavy, stejně jako např. barvu očí, má dán geneticky.

Autor článku: Evžena Janovská DiS, nutriční terapeut


revidováno dne: 26.6.2011

Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin
foto: redakce@dietologie.cz

Zakladatelem diety podle krevních skupin je americký lékař a specialista na přírodní medicínu James D´Adamo. Vycházel ze skutečnosti, že rozdílné populační skupiny původních lidí měly výrazně odlišné stravovací možnosti a z nich vyplývající stravovací zvyklosti. Lidský organismus má sice vysokou adaptační schopnost, ale adaptace probíhá velmi pomalu. Stravovací zvyklosti našich předků máme zakódovány v genech. Každá krevní skupina má specifické vlastnosti, to může mít souvislost s onemocněními typickými pro tu kterou krevní skupinu. Tato onemocnění mohou být způsobena konzumací některých potravin – některé potraviny jsou pro jednu krevní skupinu prospěšné, pro jinou škodlivé. Lektiny (chemické látky proteinového nebo glykoproteinového (molekuly některých sacharidů jsou navázány na bílkovinu) nebo polysacharidového charakteru) jsou přirozenou součástí všech potravin. Mají rozdílné chemické složení. Každý lektin po konzumaci dané potraviny, ve které je obsažen, působí na nositele jednotlivých krevních skupin odlišně. Dle této by měly existovat čtyři různé způsoby stravování, tj. pro každou krevní skupinu jiný.

Princip teorie diety podle krevních skupin


Princip teorie diety podle krevních skupin je správný, nutriční potřeby každého jedince jsou dány geneticky. Příslušníci různých ras a tedy i různých krevních skupin nezůstávali však na jednom místě, ale migrovali, čímž docházelo ke křížení krevních skupin a následkem toho k vyměňování genetického potenciálu. Dieta podle krevních skupin nezohledňuje Rh faktor, který je buď pozitivní (je obsažen v krvi daného jedince) nebo negativní (není obsažen v krvi daného jedince). Stravování se podle krevních skupin je obtížně realizovatelné, na trhu se objevilo mnoho nových potravin, které jsou svým složením tak komplikované, že nelze rozhodnout, pro kterou krevní skupinu je daná potravina vhodná a pro kterou není. Další problém nastává pro lidi s různými onemocněními, díky kterým musí vyloučit ze svého jídelníčku některé potraviny a následkem toho je zúžen výběr vhodných potravin.

Charakteristika krevní skupiny 0


Tato krevní skupina je nejstarší, původně ji měli všichni lidé. Tuto krevní skupinu měli pravěcí lovci a sběrači, jejichž hlavní potravou bylo maso, případně i ryby (záleželo na lokalitě, ve které dané skupiny lovců a sběračů žily). Strava byla doplňována listy, kořínky, divoce rostoucími obilovinami a bylinami. Tito lidé žili velice aktivním způsobem života. Podle D´Adama produkuje žaludek nositelů krevní skupiny 0 více kyseliny chlorovodíkové a díky tomu jejich organismus snadno štěpí stravu bohatou na bílkoviny. Nositelé této krevní skupiny jsou díky zvýšené produkci kyseliny chlorovodíkové méně náchylní k parazitárním infekcím, ale jsou ohroženi bakterií Helicobacter Pylori a tím i vředy žaludku a duodena. Často se u nich vyskytují potravinové alergie. Jelikož nositelé krevní skupiny 0 reagují bezprostředně na stres, potřebují se odreagovat intenzivním pohybem, ideální je aerobik, bojové sporty, posilování, jízda na kolečkových bruslích, jogging.

Vhodné potraviny


Drůbež, libové maso, ryby a plody moře, olivový olej, lněný olej, vejce, zelená listová zelenina, listy z kořenové zeleniny, ovoce (kromě ostružin), česnek, jodidovaná sůl, kari, řasy kombu, kajenský pepř. Z nápojů je nejvhodnější čaj (zelený, bílý, ovocný).

Nevhodné potraviny


Čočka, pšeničné, žitné a kukuřičné výrobky, květák, bílé zelí, růžičková kapusta, lilek, brambory, bílé žampiony, výhonky vojtěšky, černé olivy, houby shitake, ostružiny, kokos a jeho výrobky. Špalda, pivo, červené a bílé víno jsou neutrální potraviny.

Potraviny přijatelné v malém množství


Pohanka, topinambury, luštěniny, sójové výrobky, ořechy, rýže a rýžová mouka, kvinoa, rajčata, med, cukr, čokoláda, mléčné výrobky.

Charakteristika krevní skupiny A


Krevní skupina A je druhá nejstarší skupina, vznikla v době, kdy začal být nedostatek lovné zvěře, a lidé byli nuceni přejít k zemědělskému způsobu života. Těmto lidem vyhovuje typ stravy semivegetariánské (semivegetariáni nekonzumují pouze maso velkých zvířat). Žaludek lidí s touto krevní skupinou produkuje málo kyseliny chlorovodíkové, následkem toho jsou tito lidé náchylní k parazitárním infekcím. Rovněž jsou ohroženi anémií a rakovinou prsu. Nositelé krevní skupiny A se nejlépe odreagovávají duševní činností, je pro nezbytné se uvolnit. Optimální jsou pro ně různé druhy relaxačních cvičení, strečink, procházky, jízda na kole.

Vhodné potraviny


Ryby s tmavým masem (okoun, treska, makrela), hlemýždi, drůbež, zelené fazolky, sójové boby a výrobky z nich, čočka, arašídy, dýňová semena, naťová cibule, mrkev, kedlubna, naklíčená pšenice, brokolice, špenát, česnek, ostružiny, švestky, meruňky, fíky, ananas, citrony, grapefruity. Nejvhodnějšími nápoji jsou ovocné čaje.

Nevhodné potraviny


Maso velkých zvířat, ryby se světlým masem (platýs, mořský jazyk), plnotučné mléko, mléčné výrobky (kromě zakysaných), olej z kukuřičných klíčků, fazole, máslo, paprika, brambory, batáty, bílé zelí, melouny, banány, mango, papája, pomeranče, pepř, ocet, kečup.

Potraviny přijatelné v malém množství


Olivový a lněný olej, zakysané mléčné výrobky, cukr, čokoláda, melasa, vejce, pšeničné výrobky, výtažek z mořských řas. Kukuřice a rýže jsou neutrální potraviny.

Charakteristika krevní skupiny B


Nositelé této krevní skupiny jsou potomci kočovných pastevců z východní Evropy a střední Asie. Mají některé vlastnosti krevní skupiny 0 i krevní skupiny A. Nejvhodnější je pro ně smíšená strava, ve které nechybí maso, obilí, ovoce, zelenina ani mléčné výrobky. Nositelé této krevní skupiny jsou náchylnější k degenerativním onemocněním virového původu. Nositelé této krevní skupiny umí skrývat stres, mají se věnovat středně namáhavým sportům, např. tenisu, turistice.

Vhodné potraviny


Maso (jelení, srnčí, králičí, skopové, jehněčí), mořské ryby, mléčné výrobky – zejména jogurty (s výjimkou tvrdých sýrů), olivový olej, luštěniny, výrobky ze špaldy, rýže, ovsa, listová zelenina, ananas, švestky, hroznové víno, ostrá koření. Nejvhodnější nápoje jsou zelený čaj, ovocné a zeleninové šťávy.

Nevhodné potraviny


Slepičí a kuřecí maso, korýši, mlži, mušle, hlemýždi, arašídy, tvrdé sýry, sezamová a slunečnicová semínka, kukuřice, pohanka, pšenice, žito a výrobky z nich, rajčata, olivy, granátová jablka, pepř, slad, skořice, kečup.

Potraviny přijatelné v malém množství


Krůta, losos, lněný olej, máslo, sójové produkty, rýže, těstoviny, brambory, med, cukr, čokoláda.

Charakteristika krevní skupiny AB


Tato krevní skupina je nejmladší a nejvzácnější. Její nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni novým potravinám – masu domácích zvířat, obilninám, mléčným výrobkům. Nositelé této krevní skupiny bývají náchylnější k chronickým virovým infekcím a k rakovině. Nositelé krevní skupiny AB, stejně jako nositelé krevní skupiny A, zvládají stres pomocí duševní činnosti. Mezi druhy sportů vhodné pro nositele této krevní skupiny patří plavání, turistika, různé druhy relaxačních cvičení, jízda na kole.

Vhodné potraviny


Světlé ryby (např. platýs, halibut), hlemýždi, mléčné produkty, hlavně zakysané, vejce, olivový olej, lněná semínka, čočka, sója a výrobky z ní (hlavně tofu), výrobky z rýže, ovsa, žita, zelená zelenina, ananas, grapefruit, kiwi, hrušky, jablka, citrony, hroznové víno, třešně, papája, okurky, kořenová zelenina, fazole, česnek, řasy kombu, mořská sůl, zázvor. Nejlepšími nápoji je čaj (ovocná, zelený, bílý, černý) a káva.

Neutrální potraviny


Neutrální potraviny jsou pšenice a pohanka. Kukuřice je sice též neutrální potravinou, ale u nositelů krevní skupiny AB dochází po její konzumaci k nárůstu tělesné hmotnosti.

Nevhodné potraviny


Hovězí a kuřecí maso, korýši, lískové ořechy, sezamová semínka, avokádo, artyčoky, paprika, mango, banány, rebarbora, pomeranče, rychlokvašená zelenina, pepř, nakládané potraviny.

Potraviny přijatelné v malém množství


Potraviny přijatelné v malém množství: libové jehněčí a skopové maso, zvěřina a králík v kombinaci s tofu, máslo, arašídy, výrobky ze špaldy, rajčata, ocet, čokoláda, cukr, pivo, červené a bílé víno.

Závěr


Ideální strava je strava „na míru“ pro každého jednotlivce, je to strava, která vychází z jeho genetických předpokladů,  rychlosti metabolismu, větší či menší schopnosti trávit určité druhy potravin, odolnosti vůči stresu – schopnosti zvládat stres (stres má výrazný negativní vliv na různá onemocnění, ale i na nadváhu a obezitu), způsobu života, intenzity a četnosti jeho pohybové aktivity a také z jeho zdravotního stavu.

Literatura


  1. Anita Hessman-Kosaris, Dieta podle krevních skupin – recepty, překlad: Alena Bezděková, vydavatel: Euromedia Group, vydáno v roce 2001 v Praze, 1. vydání, ISBN 80-7202-872-3
  2. Ann Louise Gittleman, James Templeton, Candelora Versace, Výživa podle metabolických typů, překlad: Miroslav Korbelík, vydavatel: Eminent, vydáno v roce 2008 v Praze, ISBN 978-80-7281-372-8
  3. RNDr. Petr Fořt CSc, Co jíme a pijeme, vydavatel: Olympia, vydáno v roce 2003 v Praze, 1. Vydání, ISBN 80-7033-814-8

revidováno dne 26.6.2011

Redukční jídelníček