dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Dieta u hypofunkce štítné žlázy

Dieta u hypofunkce štítné žlázy

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit jestli byste mi nemohli pomoct s vybráním správné diety a se sestavením jídelníčku. Před půl rokem mi diagnostikovali sníženou funkci štítné žlázy, do té doby jsem přibrala 15 kg za necelý rok. Teď vážím 80 kg při 173 cm (původní váha 60–65 kg, byla jsem dost hubená, jíst jsem mohla, co jsem chtěla a kolik, celá rodina je hubená, máme to v genech) a díky správné substituci hormonů jsem přestala přibírat, ale zhubnout se mi vůbec nedaří. Od pana doktora jsem dostala nařízeno, že mám držet redukční dietu s omezením cholesterolu a s omezením glycidů (mám zvýšené hodnoty jak cholesterolu tak triglyceridů). Momentálně mi začalo zkouškové období, tudíž mám dost času, abych mohla začít chodit pravidelně někam cvičit. Zatím jsem chodila jednou týdně na zdravotní tělocvik a přes týden se snažila co nejvíc chodit všude pěšky. Co se týče stravy, snažila jsem se dodržovat Vaši redukční dietu, jenže si nemůžu zvyknout jíst šestkrát denně, když chodím do školy, většinou jím dvakrát denně – vím, že to není správně a navíc nerada jím zeleninu – mám po ní trávicí potíže (průjmy). Bohužel jsem si díky stresu a nervům vypěstovala syndrom dráždivého tračníku. Takže jsem měla období kdy jsem v podstatě nejedla skoro nic, abych zvládla vůbec vyjít z bytu, aniž bych okamžitě nepotřebovala na záchod. I přes tyto průjmy a hladovky jsem stále přibírala. Teď když už konečně mizí příznaky hypotyreozy bych hrozně ráda zhubla aspoň pár kilo... Předem moc děkuji za pomoc!

Alena, Poděbrady
Odpověd

Vážená paní, u hypofunkce štítné žlázy je sklon k nárůstu tělesné hmotnosti. Doporučuji dodržovat zásady redukční diety a nízkocholesterolové diety. Omezení sacharidů a náhrada medu, cukru, glukopuru nízkokalorickými náhradními sladidly (zvýšená hladina glycidů), patří k zásadám redukční diety. Glycidy jsou sacharidy a zvýšená hladina glycidů v krvi znamená zvýšenou hladinu glukózy v krvi (sacharid – výsledek konečného štěpení sacharidů v trávicím traktu). Jelikož sdělujete, že máte zvýšenou hladinu glycidů v krvi, ne diabetes mellitus 2. typu, znamená, že máte porušenou glukózovou toleranci. Porušená glukózová tolerance je stav mezi normální hladinou glukózy v krvi a diabetem mellitu 2. typu. Je to stav vratný v případě, že budete důsledně dodržovat zásady redukční diety (její podstatou je omezení energie, tedy omezení sacharidů a tuků (sacharidy a tuky jsou zdrojem energie), budou hodnoty glukózy v krvi fyziologické. V opačném případě postupně dojde k onemocnění, které se jmenuje diabetes mellitus 2. typu. Toto onemocnění je celoživotní, je nevyléčitelné, je nutné dodržovat celoživotně diabetickou dietu (její podstatou je dodržování doporučeného denního množství sacharidů, které je rovnoměrně rozložené během dne). Zásady kombinované redukční a nízkocholesterolové diety: Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám, aby jste si zapisovala co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Podstatou nízkocholesterolové diety je výrazně snížený příjem cholesterolu v potravě (maximálně do 300 g na den), je rovněž snížen celkový příjem tuků i energie. Masa se konzumují pouze libová, upřednostňuje se bílé maso - má nejnižší obsah tuků, uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, netučné ryby min. 1x týdně, mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30% tuku v sušině, mléko do 1,5 % tuku). Upřednostňují se zakysané mléčné výrobky (kefír, kyška, biokys, acidofilní mléko, podmáslí, bílé neslazené jogurty se sníženým obsahem tuku, apod.). Z tuků jsou vhodné pouze tuky rostlinného původu, kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), občas rostlinné roztíratelné tuky (např. Flora, Rama). Máslo není doporučeno. Z vajec se používá pouze bílek. Doporučuji upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (obsahuje rutin - pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Chuť na sladké, lze uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Důležitá je konzumace ovoce (obsahuje vlákninu, vitamíny). V případě nesnášenlivosti cibule, česneku, bylinných natí (nesnášenlivost zeleniny) je třeba je vynechat. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny (těstoviny pouze bezvaječné), noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, Klaso, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. Alkohol není vhodný pro vysokou energetickou hodnotu, lze pouze vyjímečně konzumovat menší množství přírodního vína (2 dcl), ale nikdy ne destiláty, sladká a těžká vína a vícestupňová piva. Používají se všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5–2 l tekutin denně) a pohybový režim. Pohybový režim je nezbytnou součástí redukční diety (např. plavání, turistika, apod.), důležitá je chůze, zejména rychlá chůze, chůze do schodů, do kopce a pravidelné cvičení 15–20 minut denně. Doporučuji během příprav na zkoušky přestávky, které je vhodné vyplnit rychlou chůzí venku (okysličí se tělo a bude se Vám lépe učit na zkoušky) a cvičením 10–15 min. při otevřeném okně. Doporučuji Vám zařadit 1x týdně odlehčovací ovocný den. Znamená to konzumaci pouze ovoce (syrového, pečeného, ovocné, saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, se používá šťáva z citrusových plodů, nízkokalorická náhradní sladidla (Aspartam, Acesulfam, apod). Nápoje: stolní vody bez příchuti, hořký čaj. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. Doporučuji Vám nedat si odlehčovací ovocný den den před zkouškou ani v den, kdy budete skládat zkoušku. Příklad jídelního lístku 1. den Snídaně: Zelený čaj. Celozrnný dalamánek. Lučina. Jablko. Přesnídávka: Mandarinka. Oběd: Pečené kuře s česnekem a jablky (při nesnášenlivosti česneku jen s jablky). Vařené brambory. Jablečný kompot. Svačina: Bílý jogurt, kiwi. Dietní večeře: "Maso" Robi na přírodní způsob. Rýže. Broskvový kompot. Nápoje: Zelený čaj, Magnesia bez příchuti. 2. den Snídaně: Ovocný čaj. Celozrnný chléb. Tvarohová pomazánka s koprem. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Plátky šmakouna na broskvích. Vařené brambory. Broskvový kompot. Svačina: Acidofilní mléko. Nektarinka. Večeře: Přírodní hovězí plátek. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Nápoje: Ovocný čaj, Bonaqua bez příchuti. 3. den Snídaně: Černý čaj. Sójový rohlík. Žervé. Pomeranč. Přesnídávka: Grapefruit. Oběd: Šmakoun na přírodní způsob. Šťouchané brambory. Ananasový kompot. Svačina: Kyška. Jahody. Večeře: Pečené sójové maso. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Nápoje: Černý čaj, Mattoni bez příchuti. 4. den Snídaně: Žitná káva. Chléb. Rama. 30% Eidam. Mandarinka. Přesnídávka: Hroznové víno. Oběd: Pečené kuře. Vařená pohanka. Jablečný kompot. Svačina: Klíčená čočka s bílým jogurtem. Večeře: Robi přírodní plátek. Vařené brambory. Broskvový kompot. Nápoje: Žitná káva, Aquilla bez příchuti. 5. den - odlehčovací ovocný den Snídaně: Ovocný salát (jablko, hruška, švestky). Přesnídávka: Banán. Oběd: Ovocný salát (ananas, jahody, kiwi). Svačina: Mandarinka. Večeře: Pečené jablko. Nápoje: Ovocný čaj, Dobrá voda bez příchuti. 6. den Snídaně: Zelený čaj. Celozrnný dalamánek. Gervaise (přírodní). Pomeranč. Přesnídávka: Ananas. Oběd: Přírodní krůtí plátky na broskvích. Vařené brambory. Broskvový kompot. Svačina: Jablečný tvaroh s meduňkou (viz recept na našich webových stránkách - článek Bylinky). Večeře: Vařené červené fazole. Podmáslí. Nápoje: Zelený čaj, Poděbradka bez příchuti. 7. den Snídaně: Černý čaj. Chléb. Flora. Dušená šunka. Ananas. Přesnídávka: Nektarinka. Oběd: libový vepřový plátek na přírodní způsob. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Svačina: Biokys. Hroznové víno. Večeře: Pečené rybí filé na zázvoru viz recept na našich webových stránkách – článek Koření). Vařené brambory. Meruňkový kompot. Nápoje: Černý čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz, těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky a přeji mnoho úspěchů při zkouškách.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.11.2012

Mohlo by Vás zajímat: