Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Poradna
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Dieta u hypofunkce štítné žlázy

Icona

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit jestli byste mi nemohli pomoct s vybráním správné diety a se sestavením jídelníčku. Před půl rokem mi diagnostikovali sníženou funkci štítné žlázy, do té doby jsem přibrala 15 kg za necelý rok. Teď vážím 80 kg při 173 cm (původní váha 60–65 kg, byla jsem dost hubená, jíst jsem mohla, co jsem chtěla a kolik, celá rodina je hubená, máme to v genech) a díky správné substituci hormonů jsem přestala přibírat, ale zhubnout se mi vůbec nedaří. Od pana doktora jsem dostala nařízeno, že mám držet redukční dietu s omezením cholesterolu a s omezením glycidů (mám zvýšené hodnoty jak cholesterolu tak triglyceridů). Momentálně mi začalo zkouškové období, tudíž mám dost času, abych mohla začít chodit pravidelně někam cvičit. Zatím jsem chodila jednou týdně na zdravotní tělocvik a přes týden se snažila co nejvíc chodit všude pěšky. Co se týče stravy, snažila jsem se dodržovat Vaši redukční dietu, jenže si nemůžu zvyknout jíst šestkrát denně, když chodím do školy, většinou jím dvakrát denně – vím, že to není správně a navíc nerada jím zeleninu – mám po ní trávicí potíže (průjmy). Bohužel jsem si díky stresu a nervům vypěstovala syndrom dráždivého tračníku. Takže jsem měla období kdy jsem v podstatě nejedla skoro nic, abych zvládla vůbec vyjít z bytu, aniž bych okamžitě nepotřebovala na záchod. I přes tyto průjmy a hladovky jsem stále přibírala. Teď když už konečně mizí příznaky hypotyreozy bych hrozně ráda zhubla aspoň pár kilo... Předem moc děkuji za pomoc!

Alena, Poděbrady
Odpověd

Vážená paní, u hypofunkce štítné žlázy je sklon k nárůstu tělesné hmotnosti. Doporučuji dodržovat zásady redukční diety a nízkocholesterolové diety. Omezení sacharidů a náhrada medu, cukru, glukopuru nízkokalorickými náhradními sladidly (zvýšená hladina glycidů), patří k zásadám redukční diety. Glycidy jsou sacharidy a zvýšená hladina glycidů v krvi znamená zvýšenou hladinu glukózy v krvi (sacharid – výsledek konečného štěpení sacharidů v trávicím traktu). Jelikož sdělujete, že máte zvýšenou hladinu glycidů v krvi, ne diabetes mellitus 2. typu, znamená, že máte porušenou glukózovou toleranci. Porušená glukózová tolerance je stav mezi normální hladinou glukózy v krvi a diabetem mellitu 2. typu. Je to stav vratný v případě, že budete důsledně dodržovat zásady redukční diety (její podstatou je omezení energie, tedy omezení sacharidů a tuků (sacharidy a tuky jsou zdrojem energie), budou hodnoty glukózy v krvi fyziologické. V opačném případě postupně dojde k onemocnění, které se jmenuje diabetes mellitus 2. typu. Toto onemocnění je celoživotní, je nevyléčitelné, je nutné dodržovat celoživotně diabetickou dietu (její podstatou je dodržování doporučeného denního množství sacharidů, které je rovnoměrně rozložené během dne). Zásady kombinované redukční a nízkocholesterolové diety: Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny). Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny: tuky: sacharidy = 20:30:50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce, jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám, aby jste si zapisovala co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Podstatou nízkocholesterolové diety je výrazně snížený příjem cholesterolu v potravě (maximálně do 300 g na den), je rovněž snížen celkový příjem tuků i energie. Masa se konzumují pouze libová, upřednostňuje se bílé maso - má nejnižší obsah tuků, uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, netučné ryby min. 1x týdně, mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30% tuku v sušině, mléko do 1,5 % tuku). Upřednostňují se zakysané mléčné výrobky (kefír, kyška, biokys, acidofilní mléko, podmáslí, bílé neslazené jogurty se sníženým obsahem tuku, apod.). Z tuků jsou vhodné pouze tuky rostlinného původu, kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), občas rostlinné roztíratelné tuky (např. Flora, Rama). Máslo není doporučeno. Z vajec se používá pouze bílek. Doporučuji upřednostňovat celozrnnou mouku a výrobky z ní, rýži neloupanou (natural), pohanku (obsahuje rutin - pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Chuť na sladké, lze uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Důležitá je konzumace ovoce (obsahuje vlákninu, vitamíny). V případě nesnášenlivosti cibule, česneku, bylinných natí (nesnášenlivost zeleniny) je třeba je vynechat. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše). Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny (těstoviny pouze bezvaječné), noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, Klaso, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. Alkohol není vhodný pro vysokou energetickou hodnotu, lze pouze vyjímečně konzumovat menší množství přírodního vína (2 dcl), ale nikdy ne destiláty, sladká a těžká vína a vícestupňová piva. Používají se všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pitný režim (1,5–2 l tekutin denně) a pohybový režim. Pohybový režim je nezbytnou součástí redukční diety (např. plavání, turistika, apod.), důležitá je chůze, zejména rychlá chůze, chůze do schodů, do kopce a pravidelné cvičení 15–20 minut denně. Doporučuji během příprav na zkoušky přestávky, které je vhodné vyplnit rychlou chůzí venku (okysličí se tělo a bude se Vám lépe učit na zkoušky) a cvičením 10–15 min. při otevřeném okně. Doporučuji Vám zařadit 1x týdně odlehčovací ovocný den. Znamená to konzumaci pouze ovoce (syrového, pečeného, ovocné, saláty, kompoty bez cukru). Kromě ovoce, se používá šťáva z citrusových plodů, nízkokalorická náhradní sladidla (Aspartam, Acesulfam, apod). Nápoje: stolní vody bez příchuti, hořký čaj. Odlehčovací dny slouží k detoxikaci organismu a k tomu, aby si organismus nezvykl na snížené množství energie a v důsledku toho nedošlo ke zpomalení metabolismu. Doporučuji Vám nedat si odlehčovací ovocný den den před zkouškou ani v den, kdy budete skládat zkoušku. Příklad jídelního lístku 1. den Snídaně: Zelený čaj. Celozrnný dalamánek. Lučina. Jablko. Přesnídávka: Mandarinka. Oběd: Pečené kuře s česnekem a jablky (při nesnášenlivosti česneku jen s jablky). Vařené brambory. Jablečný kompot. Svačina: Bílý jogurt, kiwi. Dietní večeře: "Maso" Robi na přírodní způsob. Rýže. Broskvový kompot. Nápoje: Zelený čaj, Magnesia bez příchuti. 2. den Snídaně: Ovocný čaj. Celozrnný chléb. Tvarohová pomazánka s koprem. Přesnídávka: Vodní meloun. Oběd: Plátky šmakouna na broskvích. Vařené brambory. Broskvový kompot. Svačina: Acidofilní mléko. Nektarinka. Večeře: Přírodní hovězí plátek. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Nápoje: Ovocný čaj, Bonaqua bez příchuti. 3. den Snídaně: Černý čaj. Sójový rohlík. Žervé. Pomeranč. Přesnídávka: Grapefruit. Oběd: Šmakoun na přírodní způsob. Šťouchané brambory. Ananasový kompot. Svačina: Kyška. Jahody. Večeře: Pečené sójové maso. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Nápoje: Černý čaj, Mattoni bez příchuti. 4. den Snídaně: Žitná káva. Chléb. Rama. 30% Eidam. Mandarinka. Přesnídávka: Hroznové víno. Oběd: Pečené kuře. Vařená pohanka. Jablečný kompot. Svačina: Klíčená čočka s bílým jogurtem. Večeře: Robi přírodní plátek. Vařené brambory. Broskvový kompot. Nápoje: Žitná káva, Aquilla bez příchuti. 5. den - odlehčovací ovocný den Snídaně: Ovocný salát (jablko, hruška, švestky). Přesnídávka: Banán. Oběd: Ovocný salát (ananas, jahody, kiwi). Svačina: Mandarinka. Večeře: Pečené jablko. Nápoje: Ovocný čaj, Dobrá voda bez příchuti. 6. den Snídaně: Zelený čaj. Celozrnný dalamánek. Gervaise (přírodní). Pomeranč. Přesnídávka: Ananas. Oběd: Přírodní krůtí plátky na broskvích. Vařené brambory. Broskvový kompot. Svačina: Jablečný tvaroh s meduňkou (viz recept na našich webových stránkách - článek Bylinky). Večeře: Vařené červené fazole. Podmáslí. Nápoje: Zelený čaj, Poděbradka bez příchuti. 7. den Snídaně: Černý čaj. Chléb. Flora. Dušená šunka. Ananas. Přesnídávka: Nektarinka. Oběd: libový vepřový plátek na přírodní způsob. Bramborová kaše. Jablečný kompot. Svačina: Biokys. Hroznové víno. Večeře: Pečené rybí filé na zázvoru viz recept na našich webových stránkách – článek Koření). Vařené brambory. Meruňkový kompot. Nápoje: Černý čaj, Toma natura bez příchuti. Děkuji za Váš dotaz, těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky a přeji mnoho úspěchů při zkouškách.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.11.2012

Mohlo by Vás zajímat:


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Struktura tazatelů
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Statistika

Kam dále...
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Jak zhubnout
Kdy naposledy by se mělo jíst
Nebezpečné diety a zdraví škodlivé hubnutí
Dieta modelek je vhodná k pročištění těla, ne na hubnutí
Šestidenní dieta nevede ke změně stravovacích návyků
U rýžové diety hrozí jistý jo–jo efekt
Držení Dukanovy diety je vyčerpávající a svazující
Tukožroutská dieta zpomaluje metabolismu těla
Mléčná dieta vede k nesnesitelnému hladu a zpomalení metabolismu
Dlouhodobá Margitova dieta zvyšuje riziko zdravotních komplikací
Dělená strava není dieta, ale životní styl
Při 90ti denní rozlišovací dietě je hlad díky nevhodné skladbě potravin
U osmihodinové diety nejenže nezhubnete, ale dokonce přiberete!
Citronová dieta je jednostranná dieta, nic se nemá přehánět ani citróny :-)
Mrkvová dieta vede k poškození zdraví a jo–jo efektu!
Cviky při maďarské dietě, využití glykemického indexu
Celozrnná dieta vede k nadbytečnému příjmu energie
Striktní časy jídel u revoluční diety Venice A. Fultona jsou stresující
Proč hubnout jen 5 týdnů u pětifaktorové diety? Pět faktorů jo-jo efektu.
Co si dám k jídlu na firemní akci když mám pytlíkovou dietu?
Dieta baletek ubírá fyzickou a psychickou kondici a vede k anorexii
Jablečná dieta způsobuje kyselou stravu a pálení žáhy
Americká dieta je jednou z drastických redukčních diet
Salátová dieta je jednorázová a vede k jo-jo efektu
Paleolitická strava není dieta ale životní styl dle stylu pravěkého člověka
Jednostranná rajčatová dieta vede k jo-jo efektu
Jednorázová grapefruitová dieta vede k jo-jo efektu a pálení žáhy
Žlučníkový záchvat při vajíčkové dietě způsoben nadměrnou produkci žluči
Dieta fen šuej není redukční dieta ale filozofický směr způsobu života
Dieta 309 neodstraňuje příčinu zvýšené hmotnosti vede k jo-jo efektu
Zdravotní problémy z nedostatku živin u diety podle Jennifer Aniston
Při newyorské dietě bývá hlad, což vede ke zpomalení metabolismu.
Dieta Angeliny Jolie zpomaluje metabolismus kvůli hladu
Krátkodobá intervalová dieta vede k jo-jo efektu a zpomalení metabolismu
Breussova dieta není dieta na hubnutí, ale očistná kůra
Plážová dieta ochuzuje jídelníček – zakazuje potraviny s vysokým glykemickým indexem
Bramborová dieta nezaručuje pestrou stravu, hrozí hlad a jo-jo efekt
Jednostranná dieta Victorie Principal je hladovka – zpomalí se metabolismus
Cambrige diet má velmi nízky příjem energie cca 3000 kJ hrozí tak jo-jo efekt
Po krátkodobé banánové dietě je jistý jo-jo efekt a nechuť na banány
Při jednostranné jogurtové dietě určitě nezhubnete
Jednorázová proteinová dieta má nadbytek bílkovin a nedostatek sacharidů
Limonádová dieta je hladovka vede k bolesti hlavy, únavě a vyčerpaní
Bodová dieta nebere do úvahy skladbu stravy jen počítání bodů
Nízkosacharidová Atkinsonova dieta může způsobovat zácpu kvůli skladbě potravin
Obezitologické centrum
Cizrna na oběd při hubnutí, energetická hodnota
Kolik denně příjímat bílkovin tuku sacharidů kJ
Kolik kalorií příjímat za den
Kolik sacharidů za den při posilování
Potravinové doplňky
Kniha čtyřhodinové tělo – Timothy Ferriss
Jak udržet váhu a jíst zdravě
Čocka, fazole při redukci váhy
Pobyt, tábor, lázně pro redukci váhy
Dieta při denním a nočním směnném provozu
Zadržování vody v těle
Nízkosacharidová dieta
Speciální sacharidová dieta (SCD)
Metoda VacuPress
Neplnohodnotá a nevyvážená 90 ti denní rozlišovací dieta
Strava na zpevnění svalů
Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, redukční dieta
Re: Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, posilovací stroje
Hormonální léčba při dietě
Obezita a slinivka
Obezita u dětí
Bazální metabolismus
Vliv správného výběru svačiny na metabolismus
B12-milgamma a bazální metabolismus
Hladovění není dieta pro zdraví
Jak začít jíst po přísné dietě aby nedošlo na jo–jo efekt
Jo-jo efekt 1
Jo-jo efekt 2
Tvarování postavy
Vyvážená strava
Hýždě a bříško
Optimální váha
Diabetologická a obezitologická ambulance
Záchvatovité přejídání
Obézní dítě
Nepravidelná strava a nadváha
Velká nadváha BMI=38
Snížená funkce štítné žlázy, dietní režim
Dieta u hypofunkce štítné žlázy
Štítná žláza a nadváha
Anémie vitamínu B12 a nadváha
Artróza při nadváze, obezitě
Mám nadváhu, jak správně hubnout?
Redukce váhy je změna způsobu života
Dlouhodobá nadváha
Jak zhubnout břicho, cviky na břicho
Jak zhubnout – redukce hmotnosti
Jak zhubnout 5 kg
Jak zhubnout při antikoncepci
Jak zhubnout stehna, cviky na stehna
Jak zhubnout 14 kg a být štíhla
Jak zhubnout, špatná životospráva
Jak zhubnout do plavek, hubnutí do plavek
Jak zhubnout břicho, ploché břicho
Jak zhubnout boky a pas
Zhubněte jednou provždy – Antonie Mačingová
Zhubnout kila
Dietní plán jak zhubnout do léta
Hubnutí po těhotenství
Prášky na hubnutí, léky na hubnutí
Hubnutí po porodu
Hubnutí při kojení
Dieta při kojení, jídelníček při kojení
Cvičení při kojení, cviky při kojení
Dieta při kojení s dostatkem živin
Antikoncepce a nadváha
Hubnutí s antikoncepcí
Vedlejší účinky při antikoncepci Lindynette 20 – zadržování vody v těle
Hubnutí dieta, dieta na hubnutí
Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí
Jídelníček po léčbě anorexie
Závislost na sladkém při hubnutí
Dieta po porodu, hubnutí po porodu
Dieta na hubnutí, zdravé hubnutí
Diety na hubnutí
Dietní jídla, dietní jídelníček, dietní recepty
Dietní recepty na hubnutí
Nechutenství k jídlu, možné příčiny a následky
Dietní oběd, dietní večeře
Rychlé hubnutí, jak rychle zhubnout
Správný jídelníček u diety
Dietní jídelníček, zdravý jídelníček
Dietní potraviny, dietní pokrmy
Jídelníček na hubnutí, zdravé hubnutí
Dietní jídelníček na hubnutí
Dietní úprava jídelníčku
Hubnutí jídelníček a metabolismus
Tukožroutská dieta, tukožroutská polévka
Redukční dieta a intolerance laktózy
Drastická dieta
Mléčná dieta, mléčný nesmysl
Mléčná jednodenní dieta
Přísná dieta a jojo efekt
Rychlá dieta je nesmysl
Cviky na celulitidu cvičte každý den
Celulitida jak na ni s dietou

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Zeleninové rizoto s lososem
Zeleninové rizoto s lososem

kJ: 1783,3

Pórková polévka

kJ: 467.6
Bílkoviny: 4.4 g
Tuky: 0.6 g
Sacharidy: 23.3 g
Polévka pohanková s mrkví a hráškem
Polévka pohanková s mrkví a hráškem

kJ: 414,3

Kuře s česnekem a jablky

kJ: 2038.1
Bílkoviny: 57.1 g
Tuky: 18.6 g
Sacharidy: 26.2 g
Dietní hlávkový salát
Dietní hlávkový salát

kJ: 633,8

Jemná bramborová polévka

kJ: 1915.6
Bílkoviny: 8.5 g
Tuky: 21.1 g
Sacharidy: 61.7 g
Houbová omáčka s bramborem a vejcem
Houbová omáčka s bramborem a vejcem

kJ: 2055,4

Nápoj pro osvěžení i proti nachlazení

kJ: 1588,5
Bílkoviny: 3,6 g
Tuky: 1,5 g
Sacharidy: 102,2 g
Dietní závin s jablky a pudingem
Dietní závin s jablky a pudingem

kJ: 1911,4

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna