dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie

Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosím o vypracování jídelníčku na dobu dvou týdnů pro pacienta s diagnózou vaskulární nefrosklerózy a diabetické nefropatie; došlo k chronickému selhání ledvin. Doporučení lékaře: diabetická dieta, nesolená, s omezeným množstvím bílkovin o cca 20 %, ne vnitřnosti, strukoviny, ne sušené ovoce, ořechy, mák a redukovat ovoce. Omezit ve stravě přísun draslíku a fosforu. Děkujeme za vybavení a přejeme pěkný den.

Pavel, Bratislava
Odpověd

Dobrý den, vaskulární (cévní) nefroskleróza je postupné svrašťování ledvin na podkladě změn v ledvinových cévách. Jedná se o chorobné tvrdnutí ledvinové tkáně jako následek hypertenze a aterosklerózy (kornatění tepen – ve stěnách cév se ukládají tukové látky, které ucpávají cévy a vápník, který ničí jejich pružnost). Diabetická nefropatie je poškození ledvin vlivem dekompenzace diabetu. Doporučuji Vám dodržovat kombinaci těchto diet: diabetické diety + nízkobílkovinné diety (množství bílkovin (v gramech) je závislé na míře poškození ledvin, tj. na lékařských výsledcích – určuje lékař) a nízkocholesterolové diety a zároveň je třeba omezit příjem sodíku, draslíku a fosforu. Draslík a fosfor jsou obsaženy ve většině potravin, nelze je vyloučit ze stravy, lze je pouze omezit. Zdroje draslíku jsou: arašídy, avokádo, banány, brambory, datle, dýně, fazole, fíky, hrušky, jogurty, kiwi, melouny, meruňky, mléko, nektarinky, pomeranče, rajčata, rozinky, růžičková kapusta, špenát, listová zelenina, sardinky, sušené ovoce, tykve. Zdroje fosforu jsou: čokoláda, drůbeží maso, paštika, ryby, tvaroh, tvrdé sýry, měkké sýry, maso, uzeniny, vaječný žloutek, vnitřnosti, kakaový prášek, luštěniny, mák, mandle, ořechy, ovesné vločky, sušené houby. Následkem omezení bílkovin, fosforu a draslíku ve stravě je omezení vápníku, ale i jiných vitamínů a minerálů, např. vitamínů skupiny B, vitamínu C, zinku, železa. Je třeba chodit na pravidelná laboratorní vyšetření a chybějící složky doplňovat. Nízkobílkovinná dieta se podává při onemocnění ledvin. Omezují se rostlinné bílkoviny, je třeba konzumovat plnohodnotné bílkoviny, tj. živočišného původu. Maso sice patří mezi zdroje fosforu, ale dieta, která omezuje bílkoviny, fosfor, draslík a je zároveň nízkocholesterolová a diabetická si nutně musí v některých zásadách protiřečit. Řešením je kompromis, pravidelná laboratorní vyšetření krve, moče a úprava diety podle aktuálních výsledků. Brambory mají výhodný poměr aminokyselin, lze je konzumovat, ale je třeba je vyluhovat a vařit v jiné vodě (vyluhováním dochází k velkým ztrátám draslíku), rovněž je třeba před vařením vyluhovat zeleninu. Při otocích je třeba snížit množství tekutin. Mezi zakázané potraviny patří tučné potraviny, pikantní potraviny (např. plísňové sýry, marinované potraviny, pikantní koření (např. pepř)), hojná konzumace potraviny bohatých na bílkoviny, zejména potravin živočišného původu, hojná konzumace solených potravin, konzumace kuchyňské soli, hodně sladké potraviny, cukr, slazené nápoje. Výběr potravin. Maso: netučné rybí, drůbeží, králičí, občas libové vepřové. Lze též konzumovat náhrady masa – šmakoun (vyroben z vaječného bílku), sójové maso, a výrobky ze sóji, tempeh. Mléko a mléčné výrobky: mléko pouze do pokrmů, mléčné výrobky s nižším obsahem tuků dle snášenlivosti – zakysaná smetana, tvaroh, občas jogurt, sýry typu žervé podmáslí, kyška, biokys. Vejce: pouze vaječný bílek, jinak vejce jen jako součást pokrmů. Tuky: olej, rostlinné tuky (roztíratelné tuky (např. Rama), jednodruhové oleje). Obiloviny: rýže, bezvaječné nízkobílkovinné těstoviny, pohanka (obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy), nízkobílkovinná mouka, luštěniny. Pečivo: nízkobílkovinné neslané. Polévky: nepodávají se. Lze podávat pouze zeleninové a masové vývary. Sladidlo: nepoužívá se cukr, med, glukopur, ale lze používat náhradní sladidla. Příkrmy: rýže, nízkobílkovinné bezvaječné těstoviny, vyluhované brambory, bramborová kaše, bramborová rýže, občas bramborový knedlík bez vaječného žloutku, noky z nízkobílkovinné mouky. Omáčka: nepodáváme – upřednostňují se přírodní masové šťávy. Ovoce: všechno kromě banánů, avokáda, datlí, fíků, dýně, melounů, kiwi, meruněk, nektarinek a sušeného vejce. Zelenina: všechny druhy kromě růžičkové kapusty, řepy, špenátu, brokolice, rajčat. Ořechy nejsou povolené. Koření: zelené natě, kmín, majoránka, tymián, bobkový list, nové koření, hřebíček, anýz, fenykl, vanilka, skořice. Moučníky – nepodáváme. Bezmasé pokrmy: pouze zeleninové. Nápoje: pitná voda, pramenitá voda, neslazené čaje (slabý černý, zelený, bílý), neslazené ovocné čaje, stolní vody bez příchuti, přírodní neslazené ovocné džusy z povolených druhů ovoce ředěné v poměru 1 : 1. Jídelníček a receptury posílám v příloze. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 8.10.2011

Mohlo by Vás zajímat: