dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Dieta při onemocnění jaterDieta při onemocnění jaterAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Dieta při onemocnění jater

Dieta při onemocnění jater


Dotaz

Dobrý den, Mám takový dotaz. Můj kamarád má zdravotní problém a hodně onemocnění. Doktoři mu zjistily že má cholesterol na 12, silná DNA, funkce jater na 15 % a hodně zvětšený, a náběh na celkové selhání organismu. Váží 103 kg a měří 183 cm. Chtěla bych se zeptat na jídelníček co může a nesmí jíst, protože jeho praktická doktorka mu nic neřekla a on si není jistý v jídle. Děkuji za odpověd a za radu.

Hana, PrahaOdpověd

Vážená paní, pro všechny pacienty s onemocněním jater platí tyto zásady: a) zákaz nadměrné tělesné námahy b) absolutní zákaz alkoholu (i kapky proti kašli s alkoholem), c) zákaz hepatotoxických látei i některých léků (např. Paralen) Jelikož funkce jater Vašeho kamaráda je výrazně snížená, doporučuji omezit bílkoviny na 50 g denně a tuky rovněž na 50 g denně. V dietě budou převažovat sacharidy. Rovněž doporučuji vynechat živočišné tuky (máslo, sádlo), vaječný žloutek (vysoká hladina cholesterolu), nesolit (jestliže jsou otoky v dutině břišní), nejsou-li pouze omezit solení. Neslanou chuť lze zastřít povolenými druhy koření a bylinek. Kuchyňská úprava je šetřící (mechanicky (ne zrníčka, slupky, kůrky, šlachy, apod.), termicky (ne příliš studené nebo horké), chemicky (ne dráždivé látky (koření, např. pepř, chilli, pochutiny, např. hořčice, sójová omáčka, worchesterová omáčka, maggi. apod.). Kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení, opékání na sucho (bez tuku), pečení v alobalu (bez tuku) nebo ve speciálním nádobí (teflonové), tuk se vkládá až do hotových pokrmů. Zahušťuje se Solamylem, Maizzenou nebo zálivkou z mouky opražené na sucho a zředěné tekutinou, moxovanou zeleninou, strouhanými brambory. Výběr potravin maso: libové hovězí, vepřové králičí, rybí filé, netučné ryby (lín, pstruh, hejk, treska), kapr, krůtí maso, kuřecí (ne často) uzeniny: nepoužíváme mléko a mléčné výrobky: nepoužíváme mléko jako samostatný pokrm, sýry nepoužíváme (jsou slané), v omezeném množství šlehačka, smetana (i zakysaná), žervé a podobné výrobky, např. Lučina, tvaroh, jogurty. vejce: pouze bílek tuky: kvalitní jednodruhové oleje (např. olivový, slunečnicový) obiloviny: ve větším množství nepoužíváme. Mouku lze nahradit nízkobílkovinnou moukou, Solamylem, Maizzenou. pečivo: nízkobílkovinné neslané luštěniny: nepoužíváme zelenina: mražená, sterilovaná, čerstvá, nenadýmavá. Mrkev, celer, petržel, hlávkový salát a jeho odrůdy (salát lolo bianco, lolo roso), ledový salát, čínský salát, čekankové puky, rajčata loupaná bez semen, rajčatový protlak, v malém množství květák, brokolice, červená řepa. Ovoce. vyzrálé, čerstvé, šťávy, loupané, džusy, pyré, rosoly, kysely, ovocné kaše, mošty. Banány, jablka, broskve, meruňky, nektariny, pomeranče, mandarinky, cukrový meloun, grepy, ryngle. Polévky: slabé masové vývary z libových mas, zeleninové vývary, zavářka: bílková sedlina, bílková mlhovina, občas rýže. Nepodávají se k hlavnímu jídlu, ale jako samostatný pokrm. Příkrmy: brambory v různých úpravách (ne smažené, fritované), nízkobílkovinné těstoviny, noky a knedlíky z nízkobílkovinné mouky (ne knedlíky z kynutého těsta). moučníky: nepodáváme koření: sušené zeleninové natě (petržel, celerová nať, pažitka, kopr, bazalka), bazalka, libeček, meduňka, vývar z kmínu, hub, kůra a šťáva z citrusových plodů, bobkový list. Omáčky: netučné z povolených surovin, např. citrónová, rajská z rajčatového protlaku nápoje: voda, čaj (ruský, zelený, bylinné čaje, slabý černý čaj),džusy z povoleného druhu ovoce ředěné vodou, minerální a stolní vody bez příchuti, sodíku a oxidu uhličitého. Příklad jídelního lístku 1) den Snídaně: Zelený čaj. Nízkobílkovinné pečivo. Med. Přesnídávka: Banán. Oběd: Krůtí přírodní plátek. Bramborová kaše. Salát z čínského zelí. Svačina: Mrkev. Večeře: Nízkobílkovinný chléb. Lučina. Loupané rajče zbavené semínek. Nápoje: Zelený čaj, Aquilla bez příchuti 2. den Snídaně: Ruský čaj. Bílková pomazánka s petrželkou. Nízkobílkovinné pečivo. Přesnídávka: Broskvové pyré. Oběd: Přírodní vepřová pečeně. Brambory. Dušená mrkev. Svačina: Grep. Večeře: Žemlovka s jablky. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 2.2.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: