dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Jak léčit akné a svědění při růžovceJak léčit akné a svědění při růžovceAccessibility
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovceRe: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Jak léčit akné a svědění při růžovce

Jak léčit akné a svědění při růžovce


Dotaz

Dobrý den, už asi tři roky mám nepretržitý problém s velmi špatným akné. Nejdříve jsem byla diagnostikována s Rossacea (růžovka). Te jsem se zbavila díky odstranení čehokoli páliveho např. pepř, chilli, a červeného vína, jakéhokoli alkoholu. Nyní se snažim už třetím rokem zbavit neskutečného svědení na tváři, dekoltu provázeného s akné. Je mi 30 let. V 16 ti letech jsem měla normálni akné, ovšem pak byl klid. Tato vyrážka začala před třemi roky. Jelikož jsem v Anglii (pobytem již 7 let), jediné co mi bylo předepsáno byly antibiotika a roaccutane. Dva roky na antibiotikach mě způsobily nesnášenlivost masa jelikož kvůli prevenci přidávají do krmiv zvířatum antibiotika, na které teď reaguji. Roaccutane odmítam. Rádi bychom chteli začít plánovat děti. Stal se ze mě vegetarián, tudíž nejím maso a sýry. Místo kravského mléka piju sojové jelikož normálni mi způsobuje bolest v břiše. Sladkosti, předem připravena jídla jsem též vyškrtla z jídelníčku. Jedině co teď jim je losos s bramborami. Začla jsem brát chlorrelu a zelený ječmen. Nedávno jsem zkusila vysadit lepek. Svědivost se snížila asi o 70 %. Občas se mi vyskytne malinkaté místečko na noze. Je to suchá kůže vystoupla začervenalá. Někdy to trvá pár týdnů než se začne hojit. To samé je s . Jsou to bouličky a nebo puchýřky neskutečne bolavé a svědivé. Bohužel mám pocit, že stále nic nepomáha. Jsem z toho už napůl zoufalá jelikož si tu od obvodního lékaře snažim vyžádat krevní testy nebo návštevu u dermatologa. Bohužel se mi to ješte nepodařilo. Soukromé pojištěni jsi nemohu zakoupit jelikož toto je dlouhodobé onemocnění z minulosti, které není pokryto. Prosim poraďte. Předem mnohokrát děkuji. Kind Regards.

Eliška, OxfordOdpověd

Vážená paní, svědění i může být příčinou různých onemocnění. Potravinové alergie nebo alergie na různé kosmetické přípravky, např. na některá mýdla, sprchové gely, pleťová mléka a krémy, spreje, deodoranty, parfémy. Doporučuji Vám nejen návštěvu obvodního lékaře a dermatologa, ale též internisty a alergologa. odhalí lékařské vyšetření. Při akné a svědění je vhodné vyřadit sladkosti a pálivá jídla a nahradit je ovocem a zeleninou. Rovněž je třeba nezapomínat na vyváženost stravy a na dostatek vhodných tekutin, tj. tekutin, které zavodňují organismus (pitná voda, pramenitá voda, neslazené čaje, stolní a minerální vody bez příchuti). Maso lze nahradit vejci, sójovým masem, šmakounem. Z Vašeho dotazu vyplývá, že máte pravděpodobně alergii na lepek, uvádíte: Nedávno jsem zkusila vysadit lepek svedivost se snizila asi o 70 %. Znamená to vyřadit pšenici, ječmen, žito, oves a výrobky z nich. U bezlepkové diety je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové. Lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal, např. v některých marinádách, kečupu, aj. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). Potraviny bezlepkové po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto potraviny jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny "bez lepku", "gluten-free", "gluten-frei", "gliadin-fri", "sin gluten", "sans gluten", "senza glutine". Výrobci bezlepkových potravin jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek. Jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Např. rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb (plody rohovníku (tmavě hnědé lusky), používá se místo kakaa)), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Typy a rady pro bezlepkovou kuchyni. Bezlepková mouka (nahrazuje pšeničnou mouku), více saje vodu, je třeba ji přidat o 1/10 méně než pšeničnou mouku nebo dát více vody. Pro nadlehčení těsta se přidává více prášku do pečiva, např. 1 prášek do pečiva místo 1 prášku. Výrobek z bezlepkové mouky se více drobí a je křehčí, protože bezlepková mouka drží těsto méně při sobě. Obvykle se tento problém řeší přidáním vejce nebo se dává méně oleje, ořechů, medu, jogurtu, apod.. Není dobré kupovat kukuřičnou mouku ve velkém množství. Je tučná, rychle žlukne a hořkne. Doporučuje se uchovávat větší množství v chladničce. Těstoviny se nahrazují bezlepkovými těstovinami. Nedoporučuje se vysypávat plech sójovou moukou, při pečení se připaluje a je hořký. K zahuštění se používá místo pšeničné mouky buď bezlepková mouka nebo Maizena (kukuřičný škrob) nebo Solamyl (bramborový škrob). Bezlepkové pečivo se rychleji kazí, je nutné ho skladovat v lednici. Krupice se nahrazuje kukuřičnou nebo pohankovou krupicí. Bezlepkové výrobky lze koupit ve speciálních obchodech, ale též v hypermarketech Globus, Tesco, Hypernova. Mléko a mléčné výrobky je třeba nahradit bezlaktózovými výrobky, např. výrobky ze sóji, rýže. Mezi nemléčné zdroje vápníku patří: brokolice, fazole, kapusta, petržel, pastinák, řeřicha, červená řepa, rozinky, mandle, sezamová semínka, vlašské ořechy, mořské řasy (např. agar, kelp, kombu, wakame, hiziki, duke). Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 13.10.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: