dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Gastritida dietaGastritida dietaAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Gastritida dieta

Gastritida dieta


Dotaz

Dobrý den, byla mi před pár dny diagnostikována velká gastritida. Poté se dostavilo nechutenství, nauzea. Potýkám se s tím 4 dny, snažím se přes silný odpor sníst alespoň suchary, trochu pečiva, piji vodu, slabý čaj, trochu vařené rýže. Potřebuji poradit, jak mám postupovat dále, abych si postupně nastartovala chuť k jídlu a přitom znovu nerozdráždila žaludek. Co mohu dále zkusit, snažit se sníst? Děkuji za odpověď.

Marie, Klášterec nad OhříOdpověd

Vážená paní, v případě, že se Váš stav nezhoršuje, můžete zkusit kromě čaje, sucharů, trochy pečiva, vody, slabého čaje a vařené rýže šlemové polévky (vločková, rýžová, krupicová) a bramborovou kaši s vodou. Lze též přidat banány a pyré z jablek, meruněk, broskví a nektarinek. Nebudete-li mít potíže, lze přidat mixovanou zeleninovou polévku (mrkev, celer, petržel, brambor), nejvhodnější je mrkvová polévka. Když se Váš stav zlepší, můžete zkusit jakékoli libové maso a bramborovou kaši z polotučného mléka nebo šťouchané brambory. Do pokrmů se stále nedává tuk. Postupně se zkouší další potraviny – špenát, ledový salát, hlávkový salát, rajčata, rajský protlak, červená řepa, švestky, mandarinky, pomeranče, grepy, piškoty, pudink, netučná vánočka, těstoviny, bramborové knedlíky, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků. A začíná se postupně po velmi malém množství dávat tuk. Z koření jsou vhodné zelené natě (kopr, petrželka, bazalka), vývar z kmínu, bobkový list, cibule na vydušení, majoránka, šťáva z citrónů, pomerančů, limetek. Když budete zkoušet nové jídlo, doporučuji v malém množství a ne na večer. Čtrnáct dní po akutním záchvatu nejsou doporučována kořeněná, dráždivá jídla. Zlepší-li se Váš stav, doporučuji po 14 dnech postupný přechod na dietu, kterou jste měla před onemocněním. Při zhoršení stavu je nutné se vrátit o krok zpět, tj. Ke stravě, při které jste nepociťovala potíže. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 12.7.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: