dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Cholesterolová dieta, cholesterol dietaCholesterolová dieta, cholesterol dietaAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Cholesterolová dieta, cholesterol dieta

Cholesterolová dieta, cholesterol dieta


Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Je mě 67 let a již dlouho bojuji s nadváhou. Podle mého jím poměrně málo ale mám hodně stresů a málo pohybu. Mám zvýšený cholesterol a beru Simvastin a mám 6,2. Trpím na záněty žaludku. V červenci jsem byla na hysterktomii a postihla mě plicní emboli a to již po druhé. První byla v roce 1998. Z toho důvodu jsem na Warfarinu. I když jsem se ptala v nemocnici zda by mě nemohli sestavit asi na 3 týdny jídelníček tak to odmítli. Nejvíce mě teď vadí ten Warfarin prý se u něho nesmí zelenina a tak nevím jak budu s váhou za pár měsíců vypadat když jsem se snažila jíst zeleninu kvůli váze. Prosím nemohli byste mě poradit dietu s mými problémy: warfarin, cholesterol, nadváha a žaludek. Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.

Eva, Žďár nad SázavouOdpověd

Vážená paní, doporučuji dodržovat dietu šetříci kombinovanou s dietou redukční s omezením cholesterolu a rovnoměrný příjem vitamínu K. Šetřící dieta znamená vyvarovat se potravin nadýmavých (např. Luštěniny, květák, zelí), pikantně kořeněných, dráždivých (silný vývar, alkohol, černá káva), tučných (odpovídá i zásadám redukční diety), příliš horkých a příliš studených, potravin obsahujících šlachy, chrupavky, zrníčka, pecičky, kůrky, tvrdých potravin. Kuchyňské úpravy: dušení (na vodě, v páře), vaření, pečení (v alobalu, tuk se dává až do hotových pokrmů, péci ve vlastní štávě, podlévat, na povrch nesmí být kůrka), zapékání (bez kůrky na povrchu), opékání na sucho, gratinování. Tuk se dává na konec až do hotových pokrmů. Zahuštuje se zálivkou nebo dietní jíškou (mouka se opéká na sucho). Výběr potravin pro Vaši kombinovanou dietu s ohledem na cholesterol: Maso: libové vepřové, ryby (málo tučné-např. Kapr, filé, pstruh, lín, cejn), menší množství drůbežiho masa (kuře, krůta-např. Rizoto, zapékané s brambory - obsah vitamínu K záleží na tom čím je drůbež krmena), libová šunka, jemné salámy, párky. Mléko a mléčné výrobky: polotučné mléko a mléčné výrobky, jogurty (bílé, s povoleným druhem ovoce pouze v malém množství kvůli bakteriím které produkují vitamín K), smetana s nižším obsahem tuku, sýry do 30 % tuku v sušině (ne pikantní, plísnové, romadur, olomoucké tvarůžky, tavené sýry, žervé, Gervaise, apod., lučina, tvaroh. Ne zakysané mléčné výrobky. Ovoce: jablka, merunky, broskve, nektarinky, banány, vodní i cukrové melouny (vyndat pecky), stáva z hroznového vína, pomeranče, mandarinky, grepy. Pyré, ovocné štávy, rosoly, kompoty (ne ovoce s bobulemi (borůvky), nadýmavé (hrušky, ořechy); Zelenina: mrkev, celer, petržel, malé množství hrášku, květáku, zelených lusek, brokolice, rajčata bez zrníček, brambory, rajčatová štáva, protlak. (ne nadýmavá zelenina: zelí, ne špenát-obsahuje velké množství vitamínu K) Cibule pouze na vydušení. Vejce: pouze bílky cholesterol je obsažen ve žloutku; Obiloviny: bílé pečivo, krupice, ovesné vločky, rýže, piškoty, netučná vánočka (bez rozinek), rýžová mouka, rýže, pšeničná bílá mouka, dětská krupička, kukuřičná mouka i krupice bramborový i kukuřičný škrob (Solamyl, Maizena), bezvaječné těstoviny. Tuky: kvalitní rostlinné oleje- řepkový, slunečnicový. Malé množství olivového a sójového oleje (velké množství vitamínu K), rostlinné tuky (Rama, Perla, Flora); Polévky: místo hlavního jídla; Příkrmy: vše mimo kynutých knedlíků; Koření: vývar z kmínu, hub, červená paprika, ne zelené natě (vysoký obsah vitamínu K); Nápoje: pitná voda, stolní vody, minerálky bez CO2 i bez příchutě, čaje (kromě bylinných, zeleného, šípkového; Místo cukru, medu používat nekalorická náhradní sladidla (např. Aspartam, Acesulfam K). Doporučuji Vám zařadit tělesnou aktivitu (chůze, plavání, procházky přírodou), vyhýbání se stresu, vhodnou relaxaci (procházky přírodou, aromaterapii, poslech hudby, zájmovou činnost, kontakty s přítelkyněmi). Rovněž doporučuji sledovat porce (čas, množství – zpočátku vážit), příležitost (např. U televize, ze stresu), jíst v klidu, pomalu, kousat, dostatečný pitný režim. Porce: 100 g masa, 250 g brambor, 205 g ovoce, zeleniny, 60 g těstovin, 80 g rýže. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připopmínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 28.10.2009Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: