dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)Přezdívka:
Dotaz:

Poradna

Dieta při onemocnění dnou


Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jedná se o nemoc dna. Mažel již 3 týdny trpí bolestmi palce, dodržuje dietu při dně, bere 1x denně Milurit, ale žádné známky zlepšení nepřicházejí, pořád má oteklý jako bambuli a bolestivý na dotek. Chtěla bych se optat jak dlouho může trvat návrat k normálu. Děkuju moc za Vaší odpověď. Krásný den.

Marcela, KopřivniceOdpověd

Vážená paní, Uvádím zásady diety při onemocnění dnaNemoc dna je celoživotní, střídají se období klidu a bolesti (dnavý záchvat). I při onemocnění klidu je třeba dodržovat zásady diety, zvýšená hladina kyseliny močové (kyselina močová je konečný produkt metabolismu purínů) je stále přítomná, přestože se neprojevuje. Nedodržení diety v klidovém období způsobí otoky kloubů, hlavně palce u nohy a bolesti a zhoršení onemocnění. Známky zlepšení přicházejí velmi pomalu, u každého jedince je doba, kdy nastaně klidové období (bez otoku, bez bolesti) individuální. Je třeba se vyhnout nejbohatším zdrojům purínů (kaviár, jikry, vnitřnosti, droždí, slanečci, sardinky, čokoláda, silné kakao). Je nutná redukce tělesné hmotnosti v případě nadváhy, pokles tělesné hmotnosti nemá být prudký, nemá přesáhnout úbytek 0,5-1,0 kg za týden, jinak se zhorší onemocnění dnou. Je vhodné si rozložit stravu do tří až čtyřhodinových intervalů během celého den. Doporučuji jíst 5x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), ale není třeba striktně dodržovat časy jednotlivých jídel. Rozvržení stravy do 5 porcí během den zajišťuje její pravidelnost. Hladovění je nevhodné, nepříznivě ovlivňuje metabolismus kyseliny močové. Je třeba nekonzumovat dráždivé látky (dráždivá koření [např. pepř, chilli], dráždivé kořenící směsi, uzeniny, kořeněné, zrající, plísňové sýry [olomoucké syrečky, romadur, Niva, apod.], pikantní tučné saláty [rybí, vlašský, apod.]). Doporučuji konzumovat mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků: polotučné mléko, tvrdé sýry (např. eidam, uzený není moc vhodný) do 30% tuku v sušině, polotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, zakysané mléčné výrobky (např. podmáslí, biokys, kyška, kefír, actimel, apod.) - pozitivně působí na střevní mikroflóru, podporují imunitu, libová masa, netučnou drůbež (dietní kuře, krůta), ryby, nahrazovat živočišné tuky tuky rostlinnými, používat rostlinné oleje, rostlinné roztíratelné tuky, máslo pouze občas, konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Ořechy, mandle jsou vhodné, ale ne ve velkém množství, jsou příliš tučné. Burské oříšky jsou velmi kalorické, nedoporučuji je konzumovat ve velkém množství. Váš jídelníček může být zpestřen různými semínky (např. Lněná, sezamová dýňová slunečnicová), ale nekonzumovat jich velké množství, jsou tučná. Sójové maso i sójové mléko je vhodné, vhodné jsou i další náhrady masa: "robi" (směs rostlinných bílkovin), "klaso" (základem je pšeničná bílkovina). Vhodné je i tofu (vyrobeno z fermentovaného sójového mléka), šmakoun (vaječná bílkovina - lehce stravitelná, výborný zdroj bílkovin). Je velice důležité omezit solení z důvodu hypertenze, sůl lze částečně nahradit bylinkami (např, bazalka, kopr, zelená petrželka) Nutný je pravidelný pitný režim 2-3 l tekutin denně (do příjmu tekutin se počítají tekutiny obsažené v potravinách, např. polévky), ne sladké nápoje, minerálky, černá káva, silný černý a zelený čaj, ale stolní vody bez příchutě (např. Rajec, Aquilla, Toma natura, Dobrá voda, apod.), ovocné čaje, žitná káva. Doporučuji dostatečný pohybový režim dle Vašich fyzických možností (např. plavání, aerobik, cyklistika, apod.) důležitá je chůze, hlavně chůze do schodů, do kopce, pravidelné cvičení 15-20 minut denně. Můžete zařadit 1x týdně ovocno-zeleninový,  odlehčovací den, to znamená, že budete celý den konzumovat pouze ovoce a zeleninu nebo jen zeleninu nebo jen ovoce syrové, tepelně upravené bez použití tuku, mouky, cukru (lze použít náhradní nekalorické sladidlo např. Aspartam). V případě Vašeho zájmu si lze objednat jídelníčky s kódy DNA-1 a DNA-2, které najdete na stránce s jídelníčky. Můžete také vyzkoušet naše recepty při dně. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 2.12.2010Mohlo by Vás zajímat:

Nutriční anamnéza – dotazník

Mohlo by Vás zajímat

Struktura tazatelů

Kam dále...
DietyDiety1x Key1
Dieta při onemocnění dnouDieta při onemocnění dnouAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování

Recepty

Drůbeží játra na bazalce s rajčaty

kJ: 731,7
Pizza s rajčaty a mozzarellou

kJ: 2911.9
Bílkoviny: 19.1 g
Tuky: 41.8 g
Sacharidy: 61.0 g
Indické kuře, dušená cuketa s rajčaty, bulgur

kJ: 2688,1
Rybí pomazánka

kJ: 229.0
Bílkoviny: 5.4 g
Tuky: 3.5 g
Sacharidy: 0.5 g
Jarní salát s vejci, chleba

kJ: 2499,5
Jablečný tvaroh s meduňkou

kJ: 1083.0
Bílkoviny: 27.2 g
Tuky: 3.2 g
Sacharidy: 31.4 g
Mrkvový salát s jablky

kJ: 849,6
Rybí polévka

kJ: 305.5
Bílkoviny: 8.9 g
Tuky: 2.9 g
Sacharidy: 3.6 g
Dietní luštěninová polévka s pohankou

kJ: 950,6

Hlavní kategorie
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna