dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
DietyDiety1x Key1
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietuBezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietuAccessibility
Diety
s35 dieta
Diabetická dieta šetřící
Pankreatická výživa a onemocnění žlučníku
Dieta č.10 neslaná šetřící
Vzorový jídelní lístek dna
Dieta na snížení kyseliny močové v krvi
Dna a bezcholesterolová dieta
Dna jídelníček, jídelníček nemoc dna
DNA recepty, recepty při dně
Dieta při onemocnění dnou
Dieta při vzácné anomalii střev
Dieta výživná (11)
Dieta č. 12 pro batolata
Beztuková dieta
Kašovitá strava
Alergie na kravské mléko u batolet
Kombinovaná dieta
Dietní vyvážená strava
MENU pro dietu č. 6
Bezmléčná dieta
Dieta při zánětu žaludku
Re: Dieta při zánětu žaludku
Žaludeční dieta
Dieta na zánět prostaty
Omezení železa při jaterní dietě
Mléčné výrobky nízkobílkovinná dieta
Dieta při trombóze
Dieta při průjmu u dospělých
Cholesterolová dieta, cholesterol dieta
Obezita, cholesterol a vysoký tlak – kombinace diet
Vyřazení nízkocholesterolové diety
Bezlaktózová dieta, jídelníček bez laktózy
Intolerance laktózy
Intolerance laktózy, doporučená dieta a potraviny
Dieta při ileus
Strava při kojení
Pooperační dieta při zánětu slinivky, žlučníkové kamínky
Žlučníková dieta
Tekutá výživa
Odlehčovací dny
Dieta při onemocnění jater
Sladká jídla při dietě
Jaterní dieta jídelníček
Jídelníček při onemocnění jater
Re: Jídelníček při onemocnění jater
Špatné jaterní testy dieta
Škroby v dietě
Tuk na játrech, jaterní dieta, recepty
Bezpurinová a šetřící dieta
Cukrovka u kojenců
Dieta na cukrovku
Antiketogenní dieta, diabetes
Cukrovka dieta, cukerná dieta
Cukrovka jídelníček
Dietní recepty při mononukleóze
Re: Dietní recepty při mononukleóze
Dieta po biliopankreatické diverzi
Hlavní zásady při dietě s omezením zbytků
Dieta při pálení žáhy
Dieta při potížích pálení žahy
Dieta při střevní chřipce
Zácpa, hemeroidy, dieta při zácpě
Gastritida dieta
Anemie, akné, léčba akné dietou
Jak léčit akné a svědění při růžovce
Re: Jak léčit akné a svědění při růžovce
Mononukleóza jídelníček
Neslaný jídelníček
Dieta po zánětu tlustého střeva
Dieta, jídelníček po operaci tlustého střeva
Dieta při vyhlazení střevních klků
Slinivka
Dieta při slinivce
Rakovina slinivky a dieta
Dieta při slinivce – nápoje, dieta pankreatická
Strava při kojení po zánětu slinivky břišní
Zánět slinivky břišní při prodělání příušnic
Dieta na slinivku
Slinivková dieta, recepty při onemocnění slinivky břišní
Zánět slinivky, alkohol a kouření
Celiakie a bezlepková dieta
Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu
Bezlepková dieta a intolerance laktózy
Bezlepkové dietní stravování
Re: dietní bezlepkové stravování


/ Dietní, dietologická poradna / Diety / Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu

Bezlepková pauza, jak dlouho držet bezlepkovou dietu


Dotaz

Dobrý den, byl jsem na vyšetření a zjistili mi, že netrávím lepek. Lepková strava mi ale nijak nedělala problémy, maximálně problémy s nadýmáním, proto jsem tomto ani nevěděl. Bylo mi doporučeno lepkovou stravu dočasně vysadit. Druhý měsíc držím , nadýmání ustalo, také jsem začal přibírat na váze, což dosud nebylo možné. Chtěl bych se zeptat, za jak dlouho budu moci začít jíst potraviny s lepkem? A jakým způsobem bych je měl do stravy začít zapojovat? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem

Jan, IvančiceOdpověd

Vážený pane, Doporučuji Vám držet bezlepkovou dietu do té doby, než opět začnete trávit lepek. Postupné zapojování potravin obsahujících lepek je individuální a závisí na zdravotním stavu nemocného a též na lékařských výsledcích. Z tohoto důvodu by Vám měl na tuto otázku dát odpověď Váš ošetřující lékař. Nové potraviny se přidávají postupně po malých dávkách, když nejsou potíže, přidává se dávka potraviny, při potížích je návrat k předchozímu dietnímu opatření. Nové potraviny nedoporučuji zkoušet večer, kvůli případným zdravotním potížím během noci. Hodnota tělesné hmotnosti mimo jiné závisí též na typu metabolismu, u každého jedince je jiný. Z Vašeho dotazu usuzuji, že bezlepkové obilniny způsobují nárůst Vaší tělesné hmotnosti. Doporučuji Vám jíst méně obilovin a brambor, ale o to více zeleniny, ovoce, libového masa, zvláště ryb, doporučuji též náhradu masa šmakoun (je vyrobena z vaječného bílku, chutná jako kuřecí maso a připravuje se stejným způsobem). Můžete se inspirovat recepty na našich stránkách např. zapečený šmakoun nebo plátky šmakouna na broskvích. Vhodné jsou též mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, zvláště zakysané (zakysaná smetana, bílý jogurt, pomáslí, kyška, biokys, apod.). Z tuku Vám doporučuji používat zejména rostlinné tuky (měly by tvořit 2/3 z celkového příjmu tuků a 1/3 tuků by měla být živočišného původu), vhodné rostlinné tuky jsou roztíratelné rostlinné tuky, např. rama, rostlinné oleje (např. olivový, slunečnicový, řepkový, ale i jiné, např. lněný, apod.). Z obilovin jsou vhodné jáhly, pohanka, proso, rýže natural, kukuřice, kukuřičná mouka, rýžová mouka, amarant, sója, dále jsou vhodné všechny druhy luštěnin (hrách, čočka, fazole, cizrna) i brambory. bílá pšeničná mouka je méně vhodná, neobsahuje sice lepek, ale obsahuje pouze sacharidy (žádné minerály, vitamíny), byly by pouze jednou z příčin nárůstu Vaší tělesné hmotnosti. Doporučuji Vám nezapomínat na dostatečný pitný režim (1,5-2l tekutin denně) a pohybový režim dle Vaší fyzické kondice a zdravotního stavu. Děkuji za Váš dotaz a těším se a Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 6.3.2011Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: