dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Dotazy o onemocnění celiakiíDotazy o onemocnění celiakií1x Key1
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potravinyHubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potravinyAccessibility
Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o mozkových onemocnění
Výživa při Rostroušené skleróze
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Dieta vhodná při divertikulitidě s perforací a abscesem
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Strava po infarktu
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě


/ Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Dotazy o onemocnění celiakií / Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny

Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny


Dotaz

Dobrý den, prosila bych radu, jak zhubnout s celiakii. Jsem 10 měsíců po porodu téměř donošených dvojčátek cisařským řezem. V těhotenstvi jsem přibrala skoro 25 kg! A to jsem měla stále nějaké nevolnosti, tudíž nějaké "přežírání" rozhodně nehrozilo. Deset kg jsem již tak nějak shodila, nejsem velký jedlik ani po porodu, a dost mi stěžuje stravováni celiakie, na kterou mi přišli právě v době těhotenstvi. Proto bych se chtěla zeptat, jak hubnout dál, všude čtu celozrnné pečivo, cereálie a vlákninu, ale to ja jako celiak nesmím. Co tedy jíst místo toho? Pohybu mám tak akorát, co s dvojčaty stihnu, a věnuji se závodně požárnímu sportu, ale nebráním se cvičeni doma, jen nevím, jak cvičit, aby to bylo s nějakým efektem. Třeba v porodnici terapeutka říkala, břicho necvičit vůbec minimálně rok, počkat, až se stáhne, protože jinak se posílí ta boule a budeme vypadat jako stále těhotné. Je tomu skutečně tak? Potřebovala bych zhubnout boky přes zadek, taky zhubnout stehna, případně i poradit, jak s břichem. Před těhotenstvím jsem měla 62 kg a měřím 168 cm, nyní mám 75 kg a chtěla bych se dostat zpět na svych 62 kg. Děkuji za odpověď.

Zuzka, PrahaOdpověd

Dobrý den, Váš pohybový režim je dostatečný. Co se týká břicha, doporučuji dát na radu Vaši terapeutky. Rovněž Vám doporučuji se s ní poradit ohledně Vaší postavy, aby Vám doporučila konkrétní cviky na břicho vhodné pro Vás. Mohu Vám doporučit nejpřirozenější pohyb, který Vás nebude nijak zatěžovat. Je jím rychlá chůze, při ní se zapojí všechny svaly a nejsou přetěžovány a rychlá chůze pomáhá hubnutí po těhotenství. Zdravě jíst a redukovat tělesnou hmotnost lze i při celiakii. Podstatou redukční diety je snížit příjem energie, sacharidů a tuků, jíst pravidelně menší porce, vynechat jednoduché sacharidy (řepný cukr, třtinový cukr, glukopur, aj.) a nahradit je buď sladkým ovocem nebo přírodním sladidlem zvaným stevie (jedná se o rostlinu, kterou lze pěstovat v květináči, rostlina neobsahuje lepek, její listy mají sladkou chuť a zanedbatelné množství kalorií). Je třeba vybírat méně tučné potraviny a také si všímat složení výrobků na obalu, nejen kvůli tomu, jestli výrobek obsahuje lepek, ale také kvůli tomu, jaké sladidlo obsahuje, např. fruktóza je sice přírodní sladidlo, které má nízký glykemický index, tj. hladina glukózy v krvi po tomto sladidle pomalu stoupá a pomalu klesá, ale jeho velkou nevýhodou je vysoký obsah kalorií, po fruktóze se přibírá. Fruktóza je sice obsažená v ovoci, ale ovoce obsahuje i vlákninu, která zpomaluje vstřebávání fruktózy a tím omezuje její využití. Velkým pomocníkem je glykemický index. Redukční dieta neznamená něco krátkodobě vydržet, ale trvalou změnu stravovacích návyků a životního stylu, kam kromě stravy a dostatku vhodných tekutin patří pohyb, dostatek spánku a odpočinku a také správné zvládání stresu. Lepek je obsažen v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu a výrobcích z nich. Váš jídelníček může být zpestřen bezlepkovými náhradami masa, tj. sójovým masem, šmakounem (šmakoun je vyroben z vaječného bílku, jedná se o lehce stravitelný, nízkotučný výrobek s kvalitními bílkovinami. Chutná jako kuřecí maso a upravuje se stejným způsobem). Sójové maso se prodává ve formě plátků, kostek, drti, upravuje se jako hovězí, vepřové maso. Sójové maso je třeba před přípravou několik hodin namočit do marinády, aby nabylo a získalo chuť. Je třeba pečlivě číst složení výrobku na obalu, na výrobku musí být uvedeno, jaký obsahuje škrob, zahušťovadlo, apod. Výrobek nesmí obsahovat pšeničný škrob. U bezlepkové diety je třeba si všímat složení výrobků, které nejsou označeny jako bezlepkové, lepek může být obsažen i ve výrobcích, kde by ho člověk běžně nehledal. Mezi přirozeně bezlepkové potraviny patří ovoce, zelenina, maso (i rybí), vejce, koření, rýže, kukuřice, sója, jáhly, pohanka, proso, brambory, luštěniny, amarant, svatojánský chléb, ořechová mouka, maniok, sladké brambory, sorgo (africké proso), Maizena (kukuřičný škrob), Solamyl (bramborový škrob). Potraviny bezlepkové po úpravě jsou potraviny, ze kterých byl odstraněn lepek a zbylé množství lepku nepřekračuje 1 mg/100 g výrobku (např. bezlepkový pšeničný škrob). Tyto jsou graficky označeny přeškrtnutým klasem, slovně označeny „bez lepku“, „gluten-free““gluten-frei“, „gliadin-fri“, „sin gluten“, „sans gluten“, „senza glutine“. Výrobci jsou povinni testovat hotové výrobky na přítomnost lepku. V ČR toto testování provádí Mikrobiologický ústav AV ČR a jako konzultant Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Některé potraviny zdravé výživy obsahují lepek, jsou nevhodné pro pacienty s celiakií. Například rostlinná masa Klaso, Seitan, Robi obsahují pšeničnou bílkovinu, kuskus (těstoviny z tvrdé pšenice, které mají podobu zrníček), bulgur (hrubě mletá nebo drcená zrna naklíčené pšenice), melta (náhražka kávy – je vyrobena ze žita). Některé potraviny zdravé výživy jsou naopak vhodné pro nemocné s celiakií, např. sójové maso a sójové mléko (obojí obsahuje sójové bílkoviny), šmakoun (je vyroben z vaječných bílků), polenta (kukuřičná kaše), karob (mletý svatojánský chléb, jedná se o plody rohovníku, používá se místo kakaa), tempeh (sójový sýr), tofu (vyrobeno ze sójového mléka). Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše. Vhodné přílohy: pohanka, jáhly, neloupaná rýže, brambory, výrobky z , např. . Součástí redukční diety je nejen pohyb, ale i dostatek vhodných tekutin, tj, nekalorických tekutin, které zavodňují tělo. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 22.2.2013Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: