dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Onemocnění, nemociOnemocnění, nemoci1x Key1
Ledvinová dysfunkce a cukrovkaLedvinová dysfunkce a cukrovkaAccessibility
Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě


/ Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Ledvinová dysfunkce a cukrovka

Ledvinová dysfunkce a cukrovka


Dotaz

Dobrý den, mohli byste prosím pomoci vyřešit můj problém s kombinací diet? Mám tři: 1. omezení bílkovin () ledvinová dieta; 2. Omezení sacharidů (-diebetes 2. typu); 3. Omezení vitamínu K (léčba Warfarinem po trombóze). Nikde nemohu zjistit, jak si mám upravit jídelníček, všude jen slyším, že to mám s jídlem těžké. Mnohokrát děkuji.

Zdeňka, Praha 5Odpověd

Dobrý den, Měla byste dodržovat diabetickou dietu (dietu při cukrovce) v kombinaci s dietou s omezením bílkovin. Co se týká stravy při užívání warfarinu, tak vynechejte z jídelníčku kopr, pórek, salát hlávkový, špenát, tedy zeleninu kde je obsažen vitamin K. Běžně se však vitamin K tvoří ve střevech u každého dospělého. Diabetická dieta v kombinaci s dietou při omezení bílkovin (ledvinová dieta) se v nemocnicích označuje jako 9/6. Hlavní zásadou diety je: rozdělení stravy do pěti až šesti denních dávek, kvůli cukrovce, aby hladina cukrů v krvi nekolísala. Vyvarujte se sladkých jídel, sladkostí, řepného cukru, medu, cukrovinek. Počítejte množství potravin, které obsahují složené sacharidy, tedy obiloviny, pekárenské výrobky, chléb, rohlíky, housky, celozrnné pečivo, brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, noky... Přesné dávky těchto potravin najdete na stránce v rámcovém jídelníčku. Jsou tady uvedeny potraviny a u nich množství po uvaření např 100 g dušená rýže = 6 polévkových lžic. Vzhledem k omezení bílkovin ve stravě doporučuji konzumovat brambory, rýži, nízkobílkovinné těstoviny, nízkobílkovinné pečivo, knedlíky z nízkobílkovinné mouky. Tato mouka se dá koupit v obchodě se zdravou výživou. Mouku lze též nahradit bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Výrobky a přílohy však nevynechávejte, tyto potraviny jsou u diety při diabetes mellitus (cukrovka) velmi důležité. Prodávají se směsi na přípravu pečiva a na zahušťování pokrmů. Je to směs nízkobílkovinné univerzální mouky PKU 500 g. Složení je - bezlepkový pšeničný škrob, glukóza, kukuřičný škrob, zahušťující látka: guarová guma a E464, rostlinná vláknina, regulátor kyselosti: E575, kypřící látka: soda. Tato mouka obsahuje ve 100 g 0,36 g bílkovin. (Běžná pšeničná mouka hladká obsahuje ve 100 g 11,3 g bílkovin). U diety při cukrovce, můžete jíst v normálním množství maso, masové výrobky (cca 90 g masa v syrovém stavu a cca 100 g šunka drůbeží), avšak při onemocnění ledvin bych doporučovala maso omezit na minimum nebo z jídelníčku vyloučit úplně. Pokud Vám lékař nařídil dietu 9/6, což by mělo obsahovat 50 g bílkovin za den, tak doporučuji maso 2 x do týden a to v poloviční dávce (cca 50 g masa v syrovém stavu). Můžete maso drůbeží, hovězí, krůtí, králičí, rybí, vepřovou kýtu nebo vepřovou panenku. Uzeninu nedoporučuji žádnou kvůli velkému obsahu soli, což při ledvinové nedostatečnosti není vhodné. Pokud lékař určil dietu S35/9 (dieta diabetická s omezením bílkovin na 35 g za den), maso nezařazujte do jídelníčku vůbec. Ve zdravé výživě lze zakoupit náhražky masa, šmakoun, sojové maso, seitan (pšeničné maso-musí se započítat do celkového množství sacharidů - kvůli cukrovce). Mléko, mléčné výrobky a sýry omezte také na minimum. Zařazujte do jídelníčku tvarohové sýry, lučinu, žervé, fénix, cottage a mozzarelu. Další sýry jsou nevhodné z důvodů velkého množství soli. Sýry, jogurty, kefíry a další podobné výrobky by se měly v jídelníčku vyskytnout tak 1- 2 x do týdne. Existují dezerty bez cukrů a mléčných bílkovin s názvem Amunáček, Siváček, taktéž můžete zakoupit ve zdravé výživě. Při omezení potravin ve stravě se však dá jídelníček naplánovat tak, aby byl chutný a pestrý. Využívejte potraviny z prodejen zdravé výživy a potraviny, které se dají koupit ve specializovaném obchodě (např: prodejna pro bezlepkáře nebo prodej výrobků pro nízkobílkovinné diety. Nízkobílkovinné směsi můžete také nakupovat přes internet). Příklad jídelníčku. Snídaně: Čaj ovocný, 30 g džem meruňkový dia, 5 g rama, 60 g celozrnný rohlík; Svačina: 150 g grapefruit; Oběd: Pečené zeleninové karbanátky, (mrkev, celer, petržel, květák, sojové mléko, strouhanka, kmín, olej, vejce, karbanátky můžtme také smažit), brambory vařené, salát rajský; Svačina: Čaj ovocný, 125 g rýžový dezert Siváček, 60 g veka cereální; Večeře: Pomazánka tvarohová se strouhanou mrkví, 100 g chléb; II. večeře: 150 g jablko; Snídaně : Bílá káva, 50 g tavený sýr žervé, 80 g rohlík sojový; Svačina : 120 g hruška; Oběd : Křenová omáčka, 70 g gnocchi vařené (z másla a nízkobílkovinné mouky připravíme jíšku, zředíme ji sojovým mlékem, osolíme a povaříme, přidáme sladidlo a křen nastrouhaný najemno, uvaříme a dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s gnocchi, které uvaříme dle návodu ve vodě. Svačina . 120 g ovocná přesnídávka dia, 60 g rohlík celozrnný; Večeře: Těstovinový salát - 70 g těstoviny (v syrovém stavu, nejlépe nízkobílkovinné), 120 g mražená zeleninová směs čínská, 50 g sýr tofu (sojový sýr, ve zdravé výživě). Uvaříme těstoviny ve vodě, pak je slijeme, necháme schládnout. Do vody dáme zeleninovou směs, chvíli povaříme, potom je přidáme k uvařeným těstovinám, zamícháme, přidáme na kostičky nakrájený sýr tofu. II.večeře: 150 g pomeranč; S pozdravem

nutriční terapeutka redakce dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 1.11.2010Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2017 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: