dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Onemocnění, nemociOnemocnění, nemoci1x Key1
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevoKolostomie, ileostomie, tlusté střevoAccessibility
Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o mozkových onemocnění
Výživa při Rostroušené skleróze
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Dieta vhodná při divertikulitidě s perforací a abscesem
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Strava po infarktu
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě


/ Dietní, dietologická poradna / Onemocnění, nemoci / Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo

Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo


Dotaz

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o sestavení jídelníčku pro manžela, který v 1/2010 prodělal operaci tlustého střeva pro karcinom. Byla mu zavedena . V březnu 2011 mu byla zavedena a v červenci podstoupil zanoření stomie, trpí neustálými problémy. Snažím se vařit bezezbytkovou stravu, ale receptů k této dietě mám velice málo. Proto Vás prosím o sestavení jídelníčků. Je li možné i na čtyři týdny. Velice Vám děkuji a přeji krásný den.

Hana, PřerovOdpověd

Dobrý den, dieta s omezením zbytků je šetřící dieta s omezením vlákniny, která zrychluje střevní peristaltiku. Strava šetří trávicí trakt chemicky (nedráždivá strava (ne pikantní koření, plísňové sýry)), ne tučná a smažená jídla, ne nadýmavá jídla (např. cibule, česnek), mechanicky (ne zrníčka, pecičky, slupky, kůrky, šlachy) a termicky (ne příliš horké jídlo ani příliš studené jídlo). Je třeba jíst menší porce častěji, řádně kousat, jíst v klidu. Při stomiích dochází ke ztrátám tekutin, které musí být nahrazeny (denní množství tekutin má být 2–2,5 l denně). Kvůli velmi omezenému výběru ovoce a zeleniny dochází k nedostatku vitamínu C, který je třeba dodávat medikamentózně. Sladké mléko se nepodává jako nápoj, může vyvolat průjmy, zakysané mléčné výrobky bývají dobře snášeny. Po operaci střeva () může vzniknout nedostatečné vstřebávání živin (bílkovin, sacharidů, tuků), vitamínů, minerálů, což způsobuje podvýživu a následné zdravotní problémy. Jedním z příznaků nedostatečného vstřebávání živin je rychlý úbytek na váze. Nedostatečné vstřebávání se zjistí z lékařského vyšetření. Při přípravě jídla je třeba rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny připravujeme doměkka. Používáme vaření, vaření v páře, dušení, pečení (bez kůrky), opékání na sucho, zapékání. Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme nasucho, tuk dáváme až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu při konečné úpravě lisujeme nebo mixujeme (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…). Nepoužíváme smažení, fritování, grilování. Výběr potravin; maso: pouze libové – hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík. Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám. Lze použít též náhrady masa – robi, klaso, seitan – „obilninová masa, šmakoun (vyroben z vaječných bílků, chutná jako kuře a upravuje se stejným způsobem). Mléko a mléčné výrobky: mléko nepodáváme jako samostatný pokrm. Z mléčných výrobků jsou vhodné zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, např. biokys, kyška, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko. Dále je vhodný bílý jogurt, jogurty s povoleným druhem ovoce, termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý. Úplně vylučujeme ovocné jogurty s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy… Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry typu lučina, žervé. Vejce: pouze v lehce stravitelné formě, do pokrmů. Tuky: máslo, rostlinné roztíratelné tuky (rama, flora), rostlinné jednodruhové oleje (např. slunečnicový, řepkový, olivový). Pečivo: starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary. Příkrmy: brambory (ale ne v celku), bramborová kaše, těstoviny, rýže, dietní knedlík jemný houskový vídeňský, karlovarský), noky, případně halušky. Obilniny: pšeničná mouka, krupička, ovesné vločky, rýže, lisované krupky, lisované kroupy. Omáčky: dietní rajská omáčka bez jíšky. Dle individuální snášenlivosti dietní koprová a citronová. Konzumují se nezahuštěné přírodní šťavy. Polévky: obilninové, netučné vývary. Netučné polévky se strouhanou nebo mixovanou zeleninou. Ovoce: čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka, loupané mixované meruňky, broskve, nektarinky, ovocné šťávy. Jablka meruňky, broskve ve formě rosolů, kyselů, pyré, kompotů. Zelenina: Podáváme pouze vařenou, dušenou a lisovanou mrkev, celer a petržel pouze jako vývar. Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový a ledový salát, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva a rajský protlak. Koření: Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření z cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, strouhaný perník, majoránka, natě, saturejka, bazalka, kopr, šťáva z pomerančů, citronů, limetek, menší množství cukru, sůl. Nápoje: ovocné čaje (slabý čaj ruský, šípkový, zelený, bílý, černý), bílá káva z melty, neperlivé stolní a minerální vody bez příchuti, pitná voda. Rovněž je povoleno slabé kakao. Nevhodné potraviny: pepř, maggi, chilli, česnek, cibule, alkoholické nápoje, limonády typu coca-colla, luštěniny, mák, všechny druhy ořechů, mandle, kokos, semínka, celozrnné potraviny, husa, kachna, vepřový bok, zrající a plísňové sýry, smažená jídla (smažené řízky, kobliky, bramborák), cibule, česnek, okurky, hlávkové zelí, hrušky, ředkvičky, kapusta, paštiky, tučné uzeniny, slanina, šlehačka, majonéza, smetana, ananas, kiwi, maliny, jahody, sterilovaná a nakládaná zelenina, houby, hrášek, fazolky, kynuté houskové knedlíky, palačinky, tučné krémy, smetanová zmrzlina, zrnková káva. Na našich webových stránkách najdete jídelníček pro dietu s omezením zbytků (BEZEZBYTKOVA-1-SETRICI-3) dietu včetně receptové části, který si můžete objednat. Děkuji za Váš dotaz a těším se na Vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 17.2.2012Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: