transparent


Dietní výživa / Dietní výživa / Stravování ve zdravotnictví / Tabletový systém

Tabletový systém

19.1.2009 12:47Tabletový systém je metoda, podle které se vydávají ze stravovacích provozů pokrmy pro pacienty v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních.

revidováno dne: 19.1.2009

Tabletový systém

Tabletový systém
foto: redakce@dietologie.cz

Vždy jeden den dopředu nutriční terapeutka vynormuje pomocí počítačového programu pokrmy podle předem připraveného jídelního lístku. Následující den ráno udělá rozdíly podle nahlášených stavů z oddělení, kterými zjistí, kolik jídel se má skutečně uvařit. Po takto provedených změnách se napočítají jednotlivé diety na oddělení a to v podobě kartiček, na kterých je strava označena číslem diety, která byla určena lékařem. Kartičky mohou být označeny jen číslem diety nebo také číslem diety a jménem pacienta, záleží na systému každé nemocnice. Jména pacientů bývají většinou v menších nemocnicích, kde je okolo 300 – 500 pacientů za den. Ve větších nemocnicích se může stav pacientů pohybovat od 800 do 1200 za den. Pro výdej stravy slouží samostatná místnost, kde by měly být všechny pomůcky a předměty po ruce. K výdeji slouží posuvný pás, kovové regály, ohřívací vozíky na talíře, misky na polévky a saláty, ohřívací vozíky na pokrmy, příbory, tablet, víko na tablet, talíře a další potřebné nádobí. Nutriční terapeutka změří před výdejem teploty všech pokrmů, pokud je nevyhovující teplota pokrmů, je nutné ohřátí. Jednotlivé tablety označené kartičkou zaměstnanec kuchyně vkládá na posuvný pás. Další pracovníci kuchyně vloží na pojíždějící tablet příbory, talíř a pak vkládají jednotlivé pokrmy v určeném pořadí. Nutriční terapeutka kontroluje výdej stravy na konci posuvného pásu. Celý tablet s obědem zasune pracovník do přepravní skříně, a při naplnění potřebného množství pokrmů se jednotlivé skříně odváží ihned na určená oddělení. Při stavu 800-850 pacientů trvá celý výdej v průměru 90 minut. Do tabulky kritických hodnot zapíše nutriční terapeutka, teploty pokrmů těsně před výdejem, v kolik hodin byl pokrm zhotoven a jak dlouho se vydával. Od uvaření jsou všechny obědy nejpozději do tří hodin vydány ze stravovacího provozu.

revidováno dne 19.1.2009

Redukční jídelníček

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní výživa / Stravování ve zdravotnictví / Tabletový systém
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
 Stravování ve zdravotnictvíStravování ve zdravotnictví
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2016 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: