Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Dietologie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Potravinová pyramida

28.10.2008 15:11Potravinová pyramida nás upozorní na to, jak bychom si měli náš denní jídelníček uspořádat a v jakém poměru bychom měli jednotlivé poživatiny konzumovat.

revidováno dne: 12.12.2010

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida
foto: redakce@dietologie.cz

Jinak řečeno, pyramida ukazuje, co by mělo tvořit základ jídelníčku a naopak čeho bychom se měli vyvarovat nebo jíst jen v malých dávkách. Základem pyramidy je rozdělení různých poživatin do několika skupin. Naše pyramida je rozdělena do čtyř hlavních skupin, čím blíže je skupina základně pyramidy, tak by to měla být základní potravina, kterou bychom měli konzumovat denně. Čím více se blížíme k vrcholku pyramidy, postupně narážíme na potraviny, které bychom neměli konzumovat ve velkém množství, tzn. jednou za den nebo dokonce jednou za týden.
Základnu pyramidy tvoří ovoce a zelenina

Základnu pyramidy tvoří ovoce a zelenina
foto: redakce@dietologie.cz


Základna pyramidy


V základně pyramidy úplně dole je umístěna zelenina a ovoce. Z postavení plyne, že zeleninu a ovoce bychom měli konzumovat denně a to 5 – 6 porcí, přičemž 1 porce odpovídá 1 kusu ovoce nebo zeleniny nebo také 1porci zeleninového salátu.
První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko...

První patro pyramidy tvoří obiloviny, pečivo, mléko...
foto: redakce@dietologie.cz


První patro


V prvním patře pyramidy jsou umístěny obiloviny, luštěniny, pečivo, mléko a mléčné výrobky, vejce, sýry. Touto skupinou poživatin pokrýváme jídelní lístek ze 3-4 porcí za den, přičemž 1 porce odpovídá 1 cereální bulce, 1 krajíci chleba, 1 kopečku rýže nebo těstovin, 1 sklenici mléka nebo 1 jogurtu atd.
Druhé patro pyramidy tvoří převážně maso, ryby...

Druhé patro pyramidy tvoří převážně maso, ryby...
foto: redakce@dietologie.cz


Druhé patro


Ve druhém patře je umístěno maso a masné výrobky. Tuto skupinu bychom měli konzumovat 1-2 porce denně.
Špičku pyramidy tvoří sladké jídla, alkohol, tuky...

Špičku pyramidy tvoří sladké jídla, alkohol, tuky...
foto: redakce@dietologie.cz


Vrchol pyramidy


Úplně na vrcholu pyramidy najdeme všechno, co se týká tuků jednoduchých cukrů, sladkých nápojů a alkoholických nápojů. Jedná se spíše o zpestření stravy a tudíž se nehodí na každodenní konzumaci.

revidováno dne 12.12.2010


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Další odkazy ve stejné kategorii:

dalšíO potravinách

Dietní výživaDietní výživa

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Americká buchta
Americká buchta

kJ: 3244,3

Dietní plněna cuketa

kJ: 1069,1
Bílkoviny: 22,7 g
Tuky: 6,9 g
Sacharidy: 27,3 g
Rýžový moučník
Rýžový moučník

kJ: 2897,6

Zadělávaná růžičková kapusta

kJ: 1464.6
Bílkoviny: 18.3 g
Tuky: 15.2 g
Sacharidy: 38.6 g
Pečené králičí stehno, bramborová kaše
Pečené králičí stehno, bramborová kaše

kJ: 4284,8

Tvarohová pomazánka s koprem

kJ: 607.7
Bílkoviny: 25.2 g
Tuky: 1.5 g
Sacharidy: 8.0 g
Slovenská rýže s krabími tyčinkami
Slovenská rýže s krabími tyčinkami

kJ: 1670,3

Polévka z droždovými nočky

kJ: 333.8
Bílkoviny: 4.8 g
Tuky: 3.2 g
Sacharidy: 8.1 g
Mořské rizoto
Mořské rizoto

kJ: 1260,7

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna