transparent
Dietní výživa / Dietní výživa / Výživa dospělých / Pálení žáhy v těhotenství, dieta

Pálení žáhy v těhotenství, dietní doporučení

5.3.2011 11:17Pálením žáhy v těhotenství může trpět až polovina těhotných žen. Většinou se jedná o dvě příčiny, které pálení žáhy vyvolávají.

revidováno dne: 5.3.2011

Pálením žáhy v těhotenství

Pálením žáhy v těhotenství
foto: redakce@dietologie.cz

Pálení žáhy v těhotenství může mít dvě příčiny. První příčinou jsou hormonální změny, které způsobují to, že svěrače jícnu jsou povoleny, obsah žaludku se pomaleji vyprazdňuje. Druhá příčina je zvětšující se děloha, kdy je utlačován žaludek směrem nahoru a tím pádem je vytlačován jeho kyselý obsah do jícnu.

Prevence, aby k pálení žáhy docházelo co nejméně


V první řadě je podstatné, aby těhotná žena odbourala špatné stravovací návyky, které pálení žáhy mohou vyvolávat. Vhodné je konzumovat stravu vícekrát denně (5-6 x) po menších porcích. Jídlo nejezte ve spěchu, důležité je vše pečlivě rozkousat a jíst pomalu. Těsně před spaním nedoporučujeme jíst žádnou stravu. Pokud těhotná žena ulehne s nestrávenou potravou v žaludku, je větší předpoklad, že žaludeční šťávy budou zatékat do jícnu, v horším případě i do dýchacích cest. Je dobré si podložit hlavu větší vrstvou polštářů, aby tekutina z jícnu stékala vlastní vahou do žaludku. Další obecné doporučení je, že je lépe spát na levém boku, protože v této poloze dochází k refluxům žaludečních šťáv méně často.

Nevhodné potraviny


Vyvarujte se pokrmům a tekutinám, které pálení žáhy nejvíce vyvolávají. Jsou to zejména tučná jídla, kořeněná jídla, citrusové plody, banán, česnek, sladká jídla, sladkosti, cukrovinky, čokoláda, mentolové bonbóny, káva, sycené nápoje. Důležité je nepít alkohol a nekouřit (v těhotenství je to samozřejmé). Bílkovinné potraviny, zejména mléko a mléčné výrobky naopak mohou přispívat k tomu, že stáhnou dolní jícnový svěrač a pálení žáhy bude mírnější. Proto se obecně doporučuje těhotným ženám vypít na noc sklenku teplého polotučného mléka.

Léky proti pálení žáhy v těhotenství


Na trhu existuje celá řada volně prodejných léků proti pálení žáhy. Jsou to léky na snížení kyselosti, takzvané blokátory protonové pumpy nebo léky, které snižují kyselost i zásaditost a jsou známy pod označením antacida. V těhotenství však tyto léky nedoporučujeme užívat, zvolte raději přírodní a šetrnější cestu, jak si pomoci od pálení žáhy. Stejný účinek jako chemicky vyráběné léky může mít i obyčejná soda bikarbona rozpuštěná ve sklenici vody a vypitá před spaním. Čím si uděláte roztok sody koncentrovanější, tím se Vám bude lépe spát a pálení žáhy budete pociťovat v daleko menší míře.

Použitá literatura


Časopis Miminko, 9 ročník, únor 2011 + Vlastní poznámky

revidováno dne 5.3.2011

Redukční jídelníček

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní výživa / Výživa dospělých / Pálení žáhy v těhotenství, dieta
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíCukrovka v těhotenství dalšíStravování seniorů v domácí péči Výživa dospělýchVýživa dospělých
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2019 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: