transparent

Potraviny
Hořké mandle
Mandloň, hořké vs. sladké mandle
Obsah nitrosaminů u drůbeží šunky
Ořechy, mandle, celozrnné pečivo při jaterní dietě
Nápoje "light" skutečně bez cukru
Bílé pečivo a vánočka po operaci žlučníku
Hlíva ústřičná u mononukleozy
Chleba a rohlíky při žlučníkové dietě
Mléko při mononukleóze
Potraviny a alergie
Umělá sladidla
Kravské, kozí mléko, vápník a kasein
Jak zvýšit hemoglobin stravou
Čokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech
Smažení na olivovém oleji při nízkocholesterolové dietě
Omezení draslíku v potravinách
Sushi v těhotenství
Nápoje při pankreatické dietě, s omezením tuků
Pečivo, přesnídávky a sója při akutní pankreatitidě
Dort medovník při chronickém zánětu slinivky
Jak často by se měla soja jíst?
Strava při kojení
Aloe Vera Peach vs. Warfarin
Bílá mouka při cukrovce
Dia kompoty, dia sušenky a oplatky
Vitamíny rozpustné v tucích
Jód při dietě
Strava při vegetariánství
Potravinová alergie a intolerance
Třešně a melouny při cukrovce
Jak nahradit maso – nejlepší náhražky masa
Brokolice při dně
Chlorella (výtažek z mořských řas) při dně
Nealkoholické pivo při dně
Obsah purinů u koňského masa a droždí při dně
Pitný režim při onemocnění dna
Jídelníček při dně
Grilování při dně
Hrášek při dně
Vývary, polévky při dně
Kustovnice čínská při dně
Obsah purínu v potravinách
Puriny v syrové a vařené stravě
Kysané zelí při dně
Rozpustná káva při dně
Koření, ořechy, semena při dně
Nakládané okurky, kvašáky, zelenina při dně
Zvěřina při dně
Vejce, sýry u diety při dně
Rýže, tvarůžky a sýr cottage při dně
Cuketa, dýně Hokaido u diety při dně


Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jak zvýšit hemoglobin stravou

Jak zvýšit hemoglobin stravou

Icona

Dotaz

Dobrý den, prosím poraďte, jakou stravou zvýšit hemoglobin. Mám chronické onemocnění jater, jícnové varixy. Děkuji.

Jindřich, České Budějovice
Odpověd

Dobrý den, Hemoglobin obvykle ve stravě zvyšuje červené víno, tmavé maso (vepřové, hovězí) listová zelenina (špenát...) a játra, ale vzhledem k tomu, že máte chronické onemocnění jater a jícnové varixy, tak víno je nevhodné a játra bych doporučovala jíst jen v omezené míře. Měl byste užívat preparáty železa (např. maltofer) a kyselinu listovou, dále je vhodné zvýšit vlákninu (celozrné pečivo, ovoce, zelenina), která bude zadržovat rozpadové produkty jídla a tím pádem je nebudou muset játra odbourávat a nebudou tolik zatěžovány. Ve vyvážené stravě by mělo být dosti tekutin, vitaminů a méně bílkovin. Množství bílkovin zredukujte na míru, kterou Vám určil lékař. S pozdravem

redakce serveru dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.1.2009

Mohlo by Vás zajímat:

Zařazení článku:
Dietní výživa / Dietní, dietologická poradna / Potraviny / Jak zvýšit hemoglobin stravou
Předchozí / další články ve stejné kategorii:
předchozíKravské, kozí mléko, vápník a kasein dalšíČokoláda a semínka slunečnice u diety při žaludečních vředech PotravinyPotraviny
Reklama
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa... Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy... Dietologická poradna / Nutriční poradna Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu ~ Bezlepkové potraviny / BLP výrobky Výživový poradce Praha / nutriční poradna
  Prohledat náš web:         

©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk

Neaktivni
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz: