Dieta s omezením tuků (dieta č. 4)
27.4.2003 07:44 – Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu,proto má dieta mírně protisklerotický charakter.
revidováno dne: 12.12.2010
Ordinuje se v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jaterVýběr potravin
Maso
- Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík.
-  Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...) 
-  Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží 
Mléko
-  Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů 
-  Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko 
Mléčné výrobky
-  Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí.Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný 
-  Sýry - tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí 
-  Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník 
-  Vhodné jsou tvarohové sýry 
Vejce
-  Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den 
-  Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů 
Tuky
-  Povolen max. 55 g tuku/den - volného i v potravinách (volný tuk max 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer 
-  Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora 
-  Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový) 
Sacharidové potraviny
-  Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky - po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme.
-  Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky 
-  Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou. 
-  Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto. 
Ovoce
-  Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé 
-  Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle 
-  Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity 
Zelenina
-  Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná 
-  Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák - malé množství, hrášek - malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata,hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí.
Koření
-  Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.
revidováno dne 12.12.2010
