dietologie.cz|xml/rss|Text verze|Grafická verze|Tisk
Jak zhubnoutJak zhubnout1x Key1
Závislost na sladkém při hubnutíZávislost na sladkém při hubnutíAccessibility
Jak zhubnout
Kdy naposledy by se mělo jíst
Nebezpečné diety a zdraví škodlivé hubnutí
Dieta modelek je vhodná k pročištění těla, ne na hubnutí
Šestidenní dieta nevede ke změně stravovacích návyků
U rýžové diety hrozí jistý jo–jo efekt
Držení Dukanovy diety je vyčerpávající a svazující
Tukožroutská dieta zpomaluje metabolismu těla
Mléčná dieta vede k nesnesitelnému hladu a zpomalení metabolismu
Dlouhodobá Margitova dieta zvyšuje riziko zdravotních komplikací
Dělená strava není dieta, ale životní styl
Při 90ti denní rozlišovací dietě je hlad díky nevhodné skladbě potravin
U osmihodinové diety nejenže nezhubnete, ale dokonce přiberete!
Citronová dieta je jednostranná dieta, nic se nemá přehánět ani citróny :-)
Mrkvová dieta vede k poškození zdraví a jo–jo efektu!
Cviky při maďarské dietě, využití glykemického indexu
Celozrnná dieta vede k nadbytečnému příjmu energie
Striktní časy jídel u revoluční diety Venice A. Fultona jsou stresující
Proč hubnout jen 5 týdnů u pětifaktorové diety? Pět faktorů jo-jo efektu.
Co si dám k jídlu na firemní akci když mám pytlíkovou dietu?
Dieta baletek ubírá fyzickou a psychickou kondici a vede k anorexii
Jablečná dieta způsobuje kyselou stravu a pálení žáhy
Americká dieta je jednou z drastických redukčních diet
Salátová dieta je jednorázová a vede k jo-jo efektu
Paleolitická strava není dieta ale životní styl dle stylu pravěkého člověka
Jednostranná rajčatová dieta vede k jo-jo efektu
Jednorázová grapefruitová dieta vede k jo-jo efektu a pálení žáhy
Žlučníkový záchvat při vajíčkové dietě způsoben nadměrnou produkci žluči
Dieta fen šuej není redukční dieta ale filozofický směr způsobu života
Dieta 309 neodstraňuje příčinu zvýšené hmotnosti vede k jo-jo efektu
Zdravotní problémy z nedostatku živin u diety podle Jennifer Aniston
Při newyorské dietě bývá hlad, což vede ke zpomalení metabolismu.
Dieta Angeliny Jolie zpomaluje metabolismus kvůli hladu
Krátkodobá intervalová dieta vede k jo-jo efektu a zpomalení metabolismu
Breussova dieta není dieta na hubnutí, ale očistná kůra
Plážová dieta ochuzuje jídelníček – zakazuje potraviny s vysokým glykemickým indexem
Bramborová dieta nezaručuje pestrou stravu, hrozí hlad a jo-jo efekt
Jednostranná dieta Victorie Principal je hladovka – zpomalí se metabolismus
Cambrige diet má velmi nízky příjem energie cca 3000 kJ hrozí tak jo-jo efekt
Po krátkodobé banánové dietě je jistý jo-jo efekt a nechuť na banány
Při jednostranné jogurtové dietě určitě nezhubnete
Jednorázová proteinová dieta má nadbytek bílkovin a nedostatek sacharidů
Limonádová dieta je hladovka vede k bolesti hlavy, únavě a vyčerpaní
Bodová dieta nebere do úvahy skladbu stravy jen počítání bodů
Nízkosacharidová Atkinsonova dieta může způsobovat zácpu kvůli skladbě potravin
Obezitologické centrum
Cizrna na oběd při hubnutí, energetická hodnota
Kolik denně příjímat bílkovin tuku sacharidů kJ
Kolik kalorií příjímat za den
Kolik sacharidů za den při posilování
Potravinové doplňky
Kniha čtyřhodinové tělo – Timothy Ferriss
Jak udržet váhu a jíst zdravě
Čocka, fazole při redukci váhy
Pobyt, tábor, lázně pro redukci váhy
Dieta při denním a nočním směnném provozu
Zadržování vody v těle
Nízkosacharidová dieta
Speciální sacharidová dieta (SCD)
Metoda VacuPress
Neplnohodnotá a nevyvážená 90 ti denní rozlišovací dieta
Strava na zpevnění svalů
Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, redukční dieta
Re: Hormonální antikoncepce Mirena, nadváha, posilovací stroje
Hormonální léčba při dietě
Obezita a slinivka
Obezita u dětí
Bazální metabolismus
Vliv správného výběru svačiny na metabolismus
B12-milgamma a bazální metabolismus
Hladovění není dieta pro zdraví
Jak začít jíst po přísné dietě aby nedošlo na jo–jo efekt
Jo-jo efekt 1
Jo-jo efekt 2
Tvarování postavy
Vyvážená strava
Hýždě a bříško
Optimální váha
Diabetologická a obezitologická ambulance
Záchvatovité přejídání
Obézní dítě
Nepravidelná strava a nadváha
Velká nadváha BMI=38
Snížená funkce štítné žlázy, dietní režim
Dieta u hypofunkce štítné žlázy
Štítná žláza a nadváha
Anémie vitamínu B12 a nadváha
Artróza při nadváze, obezitě
Mám nadváhu, jak správně hubnout?
Redukce váhy je změna způsobu života
Dlouhodobá nadváha
Jak zhubnout přes břicho, cviky na břicho
Jak zhubnout – redukce hmotnosti
Jak zhubnout 5 kg
Jak zhubnout při antikoncepci
Jak zhubnout stehna, cviky na stehna
Jak zhubnout 14 kg a být štíhla
Jak zhubnout, špatná životospráva
Jak zhubnout do plavek, hubnutí do plavek
Jak zhubnout břicho, ploché břicho
Jak zhubnout boky a pas
Problém s váhou, tlustá stehna a polštářky na bokách pasu
Zhubněte jednou provždy – Antonie Mačingová
Zhubnout kila
Dietní plán jak zhubnout do léta
Hubnutí po těhotenství
Prášky na hubnutí, léky na hubnutí
Hubnutí po porodu
Hubnutí při kojení
Dieta při kojení, jídelníček při kojení
Cvičení při kojení, cviky při kojení
Dieta při kojení s dostatkem živin
Antikoncepce a nadváha
Hubnutí s antikoncepcí
Vedlejší účinky při antikoncepci Lindynette 20 – zadržování vody v těle
Hubnutí dieta, dieta na hubnutí
Bezlepková dieta u mentální anorexie, bulimie a hubnutí
Jídelníček po léčbě anorexie
Závislost na sladkém při hubnutí
Dieta po porodu, hubnutí po porodu
Dieta na hubnutí, zdravé hubnutí
Diety na hubnutí
Dietní jídla, dietní jídelníček, dietní recepty
Dietní recepty na hubnutí
Nechutenství k jídlu, možné příčiny a následky
Dietní oběd, dietní večeře
Rychlé hubnutí, jak rychle zhubnout
Správný jídelníček u diety
Dietní jídelníček, zdravý jídelníček
Dietní potraviny, dietní pokrmy
Jídelníček na hubnutí, zdravé hubnutí
Dietní jídelníček na hubnutí
Dietní úprava jídelníčku
Hubnutí jídelníček a metabolismus
Tukožroutská dieta, tukožroutská polévka
Redukční dieta a intolerance laktózy
Drastická dieta
Mléčná dieta, mléčný nesmysl
Mléčná jednodenní dieta
Přísná dieta a jojo efekt
Rychlá dieta je nesmysl
Cviky na celulitidu cvičte každý den
Celulitida jak na ni s dietou


/ Dietní, dietologická poradna / Jak zhubnout / Závislost na sladkém při hubnutí

Závislost na sladkém při hubnutí


Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu, ohledně závislosti na sladkém. Už sem si kde co přečetla, ale nevím si rady. Několikrát se mi povedlo přestat, ale poté jsem náporem stresu nebo slabé vůle na rodinných oslavách apod. opět dospěla ke stejnému bodu. Denně jím sladkosti od čokolád přes čokolády až k čokoládám. Bohužel jsem studentkou, takže nemůžu vyhodit všechny čokolády z naší rodiny a mít po starostech. Čokolády u nás vždy byly a vždy budou a nejhorší na tom je, že když není čokoláda, tak mi vystačí i jogurt s Grankem a tyto dvě suroviny jsou u nás opravdu vždy. Vím, že to moje tělo bez sladkého zvládne, protože už to jednou zvládlo a díky tomu také zhublo, ale po roce s hormonální antikoncepcí se mu to povedlo nabrat zpátky a teď se snažím to dostat zpět do normálu. Vím, že to je v hlavě, ale nevím, jak se toho zbavit... Když pár dní sladké nejím a přestanu mít takové to nutkání sníst něco sladkého po každém jídle, tak se cítím skvěle. Nikdy ale nevím, kdy ta chvíle nastane, jak to vydržím, když teď chodím po bytě a hledám čokoládové figurky. Vždy si řeknu, že druhý den už přestanu, ale navečer si opět musím něco dát. Jsem většinou vystresovaná ze školy a unavená, což čokoláda jako takový rychlý zdroj energie a všech těch speciálních látek výborně kumuluje. A pocit klidu a pohody je důležitý, jenže ho nechci navozovat pojídáním čokolád. Existuje nějaký způsob, jak se zbavit závislosti a už do ní nespadnout? Já to opravdu třeba vydržím týden, dva a pak se něco stane a opět po té čokoládě sáhnu... Ze začátku mi ani třeba nechutná a přijde mi moc sladká a nedobrá, ale něco v hlavě mi říká, ať ji sním a pak jede všechno nanovo. Mimo to se snažím jíst zdravě, jelikož se snažím zhubnout ta svá kila navíc, ale s čokoládama to nejde, protože vždycky probudí všechny mé chuťové buňky a ty si se mnou pak dělají co chtějí. Nevím si rady a nevím, jestli existuje nějaká rada, kterou jsem třeba ještě nečetla, ale za pokus mi to stojí. Předem moc děkuji za odpověď, nešťastnice z Moravy.

Baja, RakovníkOdpověd

Vážená studentko, Vaše extrémní mimo jiné může znamenat, že Váš mozek hodně pracuje a potřebuje hodně potravy. Potravou mozku je glukóza. Z Vašeho dotazu vyplývá, že se bez čokolády neobejdete, ale není čokoláda jako čokoláda. Existuje i hořká čokoláda, která je zdravá a která v člověku neprobouzí chutě na sladké, jako to dělají běžné mléčné čokolády, ze kterých jsou vyrobeny např. čokoládové figurky a další čokoládové mlsky. Hořkou čokoládou se rozumí 70% a více procentní hořká čokoláda, nikoli běžná hořká čokoláda např. značky Figaro (i když i ta je lepší než jakákoli mléčná čokoláda nebo dokonce čokoláda na vaření). K hořké čokoládě je vhodné ovoce, mandle a malé množství oříšků (obsahují hodně tuků). Chuť na sladké lze též uspokojovat ovocem (syrové nebo ve formě ovocných salátů s mandlemi, oříšky nebo s malým množstvím zakysané smetany s nižším obsahem tuků) nebo si dát občas do černého čaje malé množství medu (med obsahuje kromě sacharidů kvalitní rostlinné tuky, bílkoviny, vitamíny, minerály). V boji proti závislosti na sladkém je velkým pomocníkem glykemický index. Glykemický index určuje, jak ovlivňuje druh sacharidů, který se nachází v konkrétní přijaté potravině, vzestup hladiny glukózy v krvi i vzestup hladiny inzulínu v krvi. Dle hodnot glykemického indexu (GI) se sacharidové potraviny dělí na potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI 75 a více), se středním glykemickým indexem (GI 56-74) a nízkým glykemickým indexem (GI 55 a méně). Po konzumaci potraviny s vysokým glykemickým indexem dojde k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu následnému rychlému poklesu vlivem okamžitého vyloučení velkého množství inzulínu do krve. Po požití potraviny s nízkým glykemickým indexem dochází k pozvolnému vzestupu hladiny glukózy v krvi a k jejímu pomalému poklesu. V krvi je udržována stálá hladina glukózy, nedochází k výkyvům glykémie (hladiny glukózy v krvi). Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, houby, pórek, sója, zelí, všechny druhy hlávkových salátů, avokádo, brokolice, syrová mrkev, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, olivy, ořechy, semínka, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, hořká čokoláda, sýry typu žervé, neslazený sójový jogurt, naklíčená čočka. K potravinám se středním glykemickým indexem patří ananas, papája, mango, banány, hroznové víno, celozrnné obiloviny a výrobky z nich kromě pšeničných výrobků, rýže natural, pohanka, ovesné vločky, vařená červená řepa, vařené brambory, kukuřice, žitná mouka, tmavý chléb se semeny, všechny druhy luštěnin, fruktóza. Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří vařená mrkev, bramborová kaše, bílá pšeničná mouka a výrobky z ní, sladká (dušená, vařená kukuřice), sladké obilniny, sušenky, sladkosti, čokoláda kromě tmavé hořké, vodní meloun, cukrový meloun, řepný cukr, glukóza, pivo, tvrdý alkohol, instantní potravinové výrobky (např. instantní kaše, instantní polévky). Potraviny s vysokým glykemickým indexem by měly být konzumovány co nejméně. Hojná konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem bývá jednou z příčin neodolatelné chuti a touhy po sladkém. Hodnotu glykemického indexu lze ovlivnit konzumací vlákniny. Neporušená vláknina (strava s neupravenými zrny) je fyzická obrana proti trávicím enzymům, tím snižuje glykemický index. Ale rozemletá vláknina tuto schopnost nemá, nesnižuje vstřebávání škrobů a tím ani glykemický index. Viskózní vláknina (v luštěninách, ovsu, zelenině, ovoci) zpomaluje průchod potravy trávicím traktem a snižuje účinek trávicích enzymů a tím i glykemický index. Kyselost potravin snižuje glykemický index tím, že zpomaluje trávení sacharidů. Kombinace potravin s nižším glykemickým indexem snižuje glykemický index. Kvůli dodržení pestrosti a vyváženosti stravy nelze konzumovat pouze potraviny s nízkým glykemickým indexem. Doporučuji Vám stravu pestrou, vyváženou (s dostatkem sacharidů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, vlákniny), lehce stravitelnou, jíst malé porce, ale často, časté malé porce pomáhají mít chutě na sladké pod kontrolou. Je vhodné upřednostňovat celozrnné obilniny a výrobky z nich (kromě sacharidů obsahují vlákninu, minerály, vitamíny), např. celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny. Doporučuji Vám výrazně omezit, případně vynechat potraviny, které obsahují pouze energii, např. bílý řepný rafinovaný cukr, fruktopur (glukóza = hroznový cukr), bílá mouka obsahují pouze sacharidy. Jsou to potraviny, po kterých rychle stoupne hladina glukózy v krvi a rychle klesne, a po kterých je chuť na sladké. Chuť na sladké vyvolávají a podporují cukrovinky, mléčná čokoláda, bílá čokoláda, sladkosti (např. zákusky). Hodně kalorické jsou všechny slazené limonády, nápoje typu coca-colla, slazené ovocné džusy a všechny slazené nápoje. V případě, že se nemůžete obejít bez oslazených nápojů, lze použít přírodní sladidlo Stevii (Stevia je rostlina, která roste v Jižní Americe a vyrábí se z ní nekalorické náhradní přírodní sladidlo, které lze koupit v prodejnách zdravé výživy. Je třeba nezapomínat na dostatek tekutin tedy na pitný režim, které zavodňují tělo (voda, stolní a minerální vody bez příchuti, slabší neslazené čaje) a dostatek pohybu. Dostatek pohybu nejen vede k redukci, příp. k udržení tělesné hmotnosti, ale též okysličuje tělo i mozek a tím zlepšuje schopnosti intelektu i paměti. Děkuji za Váš dotaz, přeji Vám mnoho úspěchů ve studiu a těším se na Vaše případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.czNenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 4.11.2012Mohlo by Vás zajímat:
  Prohledat náš web:          ©opyright 2002–2020 redakce@dietologie.cz  Mapa stránek  Tisk  Tisk
Neaktivni
Přezdívka:
Dotaz: