Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Poradna
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Výměnná jednotka u diabetické diety

Icona

Dotaz

Dobrý den, našla jsem si na internetu Vaše stránky a moc se mi líbí jejich obsah. Měla bych na Vás jednu prosbu. Moji dvanáctileté dceři zjistili před prázdninama cukrovku. Po všech vyšetřeních mi bylo sděleno, že výsledek cukru v krvi je 14,2 mmol/l. Dceři musím píchat 3x denně inzulín. Pan doktor nám oznámil, že dcera musí držet diabetickou dietu a počet výměnných jednotek na den stanovil na 18. Našla jsem si v literatuře, že 1 výměnná jednotka je 10 g sacharidů, ale v jiné literatuře uvádějí, že je to 12 g sacharidů. Dále bych se chtěla zeptat, jak si výměnné jednotky máme přes den rozdělit, a zda má dcera jíst před podáním inzulínu nebo až po něm. Předem děkuji

Zuzana, Nový Jičín
Odpověd

Vážená paní, Vaše dcera má diabetes 1. typu. Tento druh diabetu začíná v dětství a dospívání. Je to typ diabetu, kdy je pacient celoživotně závislý na aplikaci inzulínu (slinivka břišní produkuje nedostatečné nebo žádné množství inzulínu). Léčba je celoživotní tj inzulín a diabetická dieta. Strava má být rozložena do pravidelných denních dávek – snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře a 2. večeře (před spaním). Je nutné dodržovat doporučené denní množství sacharidů, které má být rovnoměrně rozděleno, k tomu slouží u diabetiků 1. typu výměnné jednotky. Jedna výměnná jednotka = 10-12 g sacharidů = 2 kostky cukru nebo 1 kávová lžička cukru (někdy je 10 g sacharidů, někdy je 12 g sacharidů, záleží to na druhu sacharidu v potravině i na tom jak je chemicky vázán v potravině). Doporučuji rozdělit výměnné jednotky takto: snídaně = 3 výměnné jednotky, dopol. svačina = 2 výměnné jednotky, oběd = 5 výměnných jednotek, odpol.svačina = 2 výměnné jednotky, večeře = 5 výměnných jednotek, 2 večeře = 1 výměnná jednotka. Inzulín se aplikuje vždy před jídlem, jinak by se nedostal včas do krve, glukóza by se hromadila v krvi a nastala by hyperglykémie. Za jakou dobu před jídlem je třeba aplikovat inzulín, záleží na tom, za jakou dobu začne inzulín účinkovat. Je to uvedeno na příbalovém letáku daného inzulínu. Je tam rovněž uvedeno, o jaký typ inzulínu se jedná (dělení inzulínů dle doby účinku a nástupu účinku = krátkodobé, střednědobé, dlouhodobé inzulíny). Krátkodobé inzulíny účinkují za 15-30 min. po aplikaci, tj. je třeba aplikovat bezprostředně před jídlem. Těším se na Vaše další dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 6.9.2009

Mohlo by Vás zajímat:


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Konfigurátor individuálních jídelníčků – jídelníčky na míru
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Struktura tazatelů
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Statistika

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Slepičí polévka
Slepičí polévka

kJ: 943,5

Hovězí plátky na jalovci s brambory

kJ: 2208.1
Bílkoviny: 22.3 g
Tuky: 31.5 g
Sacharidy: 40.1 g
Drůbeží játra na bazalce s rajčaty
Drůbeží játra na bazalce s rajčaty

kJ: 731,7

Tvarohová pomazánka s koprem

kJ: 607.7
Bílkoviny: 25.2 g
Tuky: 1.5 g
Sacharidy: 8.0 g
Mrkvové muffiny
Mrkvové muffiny

kJ: 1645,6

Balkánský salát

kJ: 1759.1
Bílkoviny: 16.9 g
Tuky: 17.5 g
Sacharidy: 48.1 g
Rizoto s krůtím masem
Rizoto s krůtím masem

kJ: 2421,6

Topinky po italsku

kJ: 2713.1
Bílkoviny: 7.3 g
Tuky: 50.7 g
Sacharidy: 41.0 g
Dietní grilovaný holandský pstruh-stříbrnice
Dietní grilovaný holandský pstruh-stříbrnice

kJ: 1423,9

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna