Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Poradna
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Zdravý oběd – předkrm, polévka a hlavní jídlo

Icona

Dotaz

Dobrý dne, chtěla bych překvapit svojí maminku zdravím obědem (studený předkrm, polévka, teplý předkrm a hlavní jídlo). Ale vůbec nevím jaké jídlo bych měla podávat a vhodné pití k tomu. Děkuji.

Kyra, Praha
Odpověd

Dobrý den, stunených i teplých předkrmů existuje celá řada. Záleží na tom, co má maminka ráda. Pokud dává přednost rybám, vhodný je např. marinovaný sleď nebo zavináče a k tomu pečivo celozrnné. Vhodné jsou také sýry např. mozzarela s rajčaty nebo sýrový talíř, či různé druhy obložených chlebíčků nebo zeleninový salát s opečenými krutony. Jako teplý předkrm mohou být považovány toasty se sýrem, šunkou, zeleninové toasty, selská omeleta nebo palačinky buď nasladko nebo naslano (se špenátem). Polévek je také celá řada. Pokud si zvolíte předkrm spíše lehčího charakteru např. mozzarela s rajčaty, můžete zařadit polévku hustější. Pokud budete mít předkrm jako zeleninový salát, již nepodávejte zeleninovou polévku. Když si zvolíte např. jako hlavní pokrm svíčkovou na smetaně s knedlíkem a brusinkami, tak polévka bude hovězí vývar s nudlemi. Hlavní jídlo by mělo být barevně i chuťově odlišeno od polévky. Nekombinujte např. polévku do které budete dávat jako zavářku těstoviny s hlavním pokrmem, ke kterému budete dávat těstoviny nebo budete podávat špagety. Také by moc nebyla vhodná např. kombinace bramborová polévka a pokrm, ke kterému budete dávat brambory jako přílohu. Vhodné je polévku a hlavní pokrm pěkně barevně zkombinovat, např. rajská polévka s noky a dušené rybí filé s bramborovou kaší + broskvový kompot. Nápoje opět záleží na tom, jaké má maminka ráda. Můžete podat i třetinku piva nebo 2 dc vína. Víno v malém množství má příznivý účinek na naše zdraví. K pokrmu je vhodná minerálka, sladká i neochucená. S pozdravem.

nutriční terapeutka redakce dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 20.2.2011

Mohlo by Vás zajímat:


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Konfigurátor individuálních jídelníčků – jídelníčky na míru
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Struktura tazatelů
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Statistika

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Dietní dušený pstruh
Dietní dušený pstruh

kJ: 1567,0

Plátky šmakouna na broskvích

kJ: 734.3
Bílkoviny: 12.7 g
Tuky: 8.3 g
Sacharidy: 12.9 g
Pohankový salát
Pohankový salát

kJ: 667,4

Hovězí plátky na jalovci s brambory

kJ: 2208.1
Bílkoviny: 22.3 g
Tuky: 31.5 g
Sacharidy: 40.1 g
Šopský salát s jogurtem
Šopský salát s jogurtem

kJ: 529,4

Dietní kuřecí prsa na zelenině s rýží

kJ: 899,6
Bílkoviny: 25,2 g
Tuky: 8,7 g
Sacharidy: 9,8 g
Španělský větr, zasněžená oranice
Španělský větr, zasněžená oranice

kJ: 3222,6

Topinky po italsku

kJ: 2713.1
Bílkoviny: 7.3 g
Tuky: 50.7 g
Sacharidy: 41.0 g
Knedlo zelo vepřo
Knedlo zelo vepřo

kJ: 3251,6

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček na míru / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna