Potravinová pyramida
Potravinová pyramida
Pasiáns
Chat s nutriční terapeutkou (výživovým poradcem)
Přezdívka:
Dotaz:

Vyhledané výsledky
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Poradna
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
posuvnik
Inverze barev

Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy

Icona

Dotaz

Dobrý den. Jsem žena 46 let, 2 roky po transplantaci ledviny. Hodnoty nejsou úplně optimální (kreatinin 158, urea 8,6), ale stabilní. Asi rok po transplantaci jsem během 6 měsíců přibrala 11 kg, takže při výšce 173 mám nyní 79 kg. I když jsem se stravovala spíše málo, ale nepravidelně. Cholesterol i cukr mám v normě. Tato váha je zatím stálá, ale "překáží" především v oblasti břicha. Rozhodla jsem se situaci řešit. Začala jsem jíst pravidelně 5 x denně, ale nejsem si jistá složením stravy Vzhledem ke své diagnóze. Můžete mi, prosím, poradit vhodnou úpravu jídelníčku? Pokud je to možné, ráda bych si objednala jeho vytvoření a zaslání. Děkuji za reakci.

Miluše, Rychvald
Odpověd

Vážená paní, mezi léky užívané po transplantaci ledvin patří kortikosteroidy, které výrazně zvyšují chuť k jídlu a bývají příčinou náhlého zvýšení tělesné hmotnosti. Z tohoto důvodu je třeba snížit příjem tuků a sacharidů ve stravě. Kortikosteroidy rovněž váží sodik v těle, následkem jsou otoky a nárůst tělesné hmotnosti a ke zvýšení krevního tlaku. Z tohoto důvodu je třeba omezit solení. Kvůli riziku autoimunitní reakce po transplantaci (tj. riziku, že tělo bude považovat transplantovanou ledvinu za cizí těleso a zahájí proti ní imunitní reakci, aby ji zničilo), je třeba uměle oslabit imunitu. K tomu slouží léky zvané imunosupresiva. Díky oslabené imunitě tělo hůře vzdoruje infekcím, bakteriím, virům. Je třeba se nejen chránit před infekčními nemocemi, např. chřipkou, angínou, apod., ale též je třeba dbát na zvýšenou hygienu, tj. mýt si důkladně ruce před jídlem, ovoce a zeleninu řádně umýt, oloupat (i v umytém ovoci může být malé množství bakterií, se kterými si zdravý imunitní systém hravě poradí, ale nikoli oslabený imunitní systém). Kořenová zelenina, tj. zelenina, která roste v zemi, mrkev, celer, petržel, pastinák, brambory, aj. má být řádně oloupaná a uvařená, nejlepší je vařit v tlakovém hrnci, zachovají se tím cenné vitamíny, ušetří se čas i elektrická energie. Je třeba též dbát na řádnou tepelnou úpravu jídla, vyhnout se nepasterizovanému mléku, plísňovým sýrům, arašídům. Mléčné výrobky, mléko, ovoce, zelenina se mají konzumovat čerstvé. Nemocní se sníženou funkcí ledvin mají vysokou hladinu draslíku v krvi. Po transplantaci sice dojde ke snížení hladiny draslíku v krvi na fyziologickou (normální) hodnotu, ale někdy se stane, že ledvina má s tím potíže. Je tedy vhodné nekonzumovat v nadměrném množství potraviny, které jsou významnými zdroji draslíku. Mezi hlavní zdroje draslíku patří: celozrnná a sójová mouka, obiloviny a výrobky z nich, pšeničné otruby, luštěniny (sójové boby, fazole), zelenina (zejména petržel, mangold, špenát, květák, rajčata, řeřicha, ale i brokolice) a ovoce (sušené meruňky, rybíz, citrusové plody, žlutý meloun, banány), telecí maso, vejce, sušené droždí, žampiony, vlašské ořechy, ovesné vločky. K vedlejším účinkům některých léků, např. Prednisonu patří odvápnění kostí. V tomto případě je třeba konzumovat více vápníku. Zdroje vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, brokolice, fazole, kapusta, petržel, pastinák, červená řepa, rozinky, mandle, sezamová semínka, vlašské ořechy, mořské řasy (např. agar, kelp, kombu, wakame, hiziki, duke). Užíváte-li léky Cyklosporin, Taclorimus, není doporučována konzumace grapefruitů a grapefruitové šťávy. Může totiž způsobit zvýšenou hladinu těchto léků v krvi a následné vedlejší účinky. Je doporučeno přestat kouřit. Funkce transplantované ledviny je vlivem kouření horší. Po transplantaci ledvin je třeba hodně pít, cca 2 l vhodných tekutin denně, tj. tekutin, které zavodňují organismus, rozpouštějí a vylučují odpadní látky z těla. Mezi vhodné tekutiny patří pitná voda, stolní vody bez příchuti, minerální vody bez příchuti s nízkým obsahem sodíku, slabý neslazený černý, ruský čaj, neslazený zelený, bílý čaj, neslazené ovocné čaje. Kromě těchto zásad Vám doporučuji dodržovat zásady redukční diety. Základem redukční diety je omezení tuků, sacharidů, konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, luštěniny), ale konzumace fazolí, ovoce a zeleniny s vyšším obsahem draslíku není vhodná ve větším množství. Cukr, med se nepoužívá, nahrazuje se nízkokalorickými náhradními sladidly (např. Aspartam, Acesulfam). Pokrmy nemají být příliš slané ani pikantní (povzbuzují chuť k jídlu). Strava má být pestrá, vyvážená (poměr bílkoviny : tuky : sacharidy = 20 : 30 : 50), pravidelná. Jídlo se rozděluje na menší porce. Jí se častěji. Má se jíst v klidu, pomalu, řádně kousat. Nejíst při televizi nebo bezmyšlenkovitě. Doporučuji Vám zapisovat si, co jste snědla, kdy, jaký druh jídla, množství (zpočátku vážit, později stačí cca 2 x měsíčně kontrolně zvážit) a příležitost (stres, nuda, televize, apod.). Masa se konzumují pouze libová. Uzeniny ne často, pouze dušená šunka, drůbeží šunka, ryby min. 1 x týdně (i tučné – rybí tuk obsahuje důležité látky pro organismus), mléko a mléčné výrobky se konzumují pouze se sníženým obsahem tuku (sýry do 30 % tuku v sušině). Z tuků doporučuji pouze kvalitní jednodruhové oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, apod.), rostlinné roztíratelné oleje (např. Flora, Rama), máslo. Doporučuji upřednostňovat neloupanou rýži (natural), pohanku (obsahuje rutin - pozitivně působí na cévy), jáhly, špaldu, proso. Celozrnnou mouku a výrobky z ní je dobré konzumovat, ale kvůli vysokému obsahu draslíku ne ve větším množství. To se týká i fazolí a sóji a výrobků z ní, ovesných vloček, fazolí a ostatních významných zdrojů draslíku. Rovněž doporučuji nekonzumovat sladká jídla, moučníky, sladkosti, chipsy, brambůrky, potraviny z provozoven rychlého občerstvení. Případnou chuť na sladké doporučuji uspokojit čerstvým ovocem, kompoty, pyré, kysely, ovocnými saláty. Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách (kromě smažení, fritování), bramborová kaše. Vhodné přílohy: pohanka, luštěniny (hrachová kaše, čočka, cizrna, fazole), špalda, jáhly, proso, celozrnné těstoviny, noky z celozrnné mouky, neloupaná rýže. V redukční dietě jsou osvědčeny náhražky masa (sójové maso, šmakoun, tofu, maso Robbi, tempeh). Doporučuji zpestřit jídelníček malým množstvím semínek (např. lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, apod.) a ořechů, ale pouze v malém množství, obsahují hodně tuku. Omáčky se nepodávají, polévky se podávají pouze nepříliš tučné a jako samostatný pokrm. V redukční dietě se používají všechny kuchyňské úpravy kromě smažení a fritování. Doporučuji všechny nápoje, ve kterých není obsažen cukr. Důležité je nezapomínat na pohybový režim. Vhodná je rychlá chůze (zejména do schodů, do kopce), plavání cyklistika, a pravidelné cvičení na posílení svalů. Délka i druh cvičení je dle zdravotního stavu a fyzické kondice. Břišní cviky jsou např. sklapovačky, "nůžky", "jízda na kole" dřepy, leh-sed. Zformuje se postava – břišní svaly se zpevní). Je třeba přestat s cvičením a poradit se s lékařem při: výrazné únavě, jejíž příčinou není nedostatek spánku, závratě po cvičení nebo během cvičení, nedostatek dechu, který nesouvisí s cvičením, bolest nebo tlak na hrudníku, krku nebo čelisti, trvalé zvýšení nebo nepravidelnost tepu během nebo po cvičení. Uvádím příklad jídelního lístku na jeden den. Příklad jídelníčku. Snídaně: Zelený čaj, chléb, Rama, sýr cottage. Přesnídávka: Čerstvý ananas. Oběd: Vepřové přírodní látky, dušené fazolky, vařené brambory. Sv.: Salát z červené řepy s nízkotučnou zakysanou smetanou. Večeře: Šopský salát. Celozrnné pečivo. Nápoje: Zelený čaj, Auqa Linea. Poznámka: ananas obsahuje látky, které pomáhají tělu spalovat tuky, kompotovaný ananas není vhodný, protože je přislazovaný. Děkuji za Váš dotaz a těším se na vaše další případné dotazy nebo připomínky.

Evžena Janovská DiS z redakce@dietologie.cz

Nenašli jste v poradně  odpověď na Váš problém? kontaktujte násnapište nám! Na vaše dotazy odpovídají zkušené nutriční terapeutky s praxí ve zdravotnických zařízeních.
revidováno dne 13.10.2011

Mohlo by Vás zajímat:


Nutriční anamnéza – dotazník
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Mohlo by Vás zajímat
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Struktura tazatelů
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Statistika

Kam dále...
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

Onemocnění, nemoci
Idiopatická proktokolitida a dieta
Dotazy o onemocnění celiakií
Hubnutí s celiakií po těhotenství, bezlepkové potraviny
Dotazy o onemocnění dna, dieta při dně
Sádlo, máslo, obiloviny při dně a cukrovce
Dnavá artritida, alkoholické pivo při dně
Puríny v česneku, konzumace 3 stroužky denně u dny
Amarant, tofu a sója u vysoké hladiny kyseliny močové
Dotazy o onemocnění ledvin
Život s jednou ledvinou vlivem tumoru
Selhání ledvin a kornatění cév, vysoký tlak
Dotazy o nádorových onemocněních – rakovina a dieta
Chemoterapie po rakovinu prsu, hysterektomie, přípravky na hubnutí
Dotazy o onemocnění štítné žlázy
Hubnout po operaci štítné žlázy a překyselení žaludku
Nádor štítné žlázy s hypoechogenním lemem
Kolik mám mít příjem kalorii za den u snížené funkce štítné žlázy?
Dotazy o onemocnění střev
Pooperační dieta po laparoskopické operaci slepého střeva
Crohnova nemoc, plynatost a nafouknutí po jídle
Dotazy o onemocnění žaludku
Dietní strava při zánětu žaludku u Helicobacter pylori
Otrava rtutí amalgámem
Dotazy o onemocnění srdce
Dieta po transplantaci srdce
Histamínová intolerance na pšenicu, vajcia a mlieko
Hypercholesterolemie, hypertenze III
Šetřící dieta, zauzlenie čriev
Anémie – snížená hladina hemoglobinu
Hypotyreóza, obezita, redukční dieta
Kvasinkové onemocněních u žen
Výživa při progredující Parkinsonově chorobě
Dieta při onemocnění GERD (gastroezofageální refluxní choroba)
Zácpa u dětí, možné příčiny a jak léčit
Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Re Re Zácpa u detí, možné příčiny a jak léčit
Chronická únava, dietní režim
Kolostomie, ileostomie, tlusté střevo
Polyvalentní alergie
Silná alergie na lepek, svědění
Příčiny pálení žáhy a bolesti na hrudi
Slabý zánět žaludku, jídelníček
Gilbertův syndrom a výživa u batolete
Autoimunitní hepatitida a žlučník
Mám zánět žaludku, dvanácterníku…
Gastroezofageální refluxní choroba jícnu
Rakovina žaludku, dieta po odstranění žaludku
Žaludeční nevolnost bolesti a podráždení břicha
Leidenská mutace a nadváha
Bezpurinová dieta
Dieta při MYASTENIE GRAVIS
Dieta při chronické renální insuficienci (CHRI)
Hyperurikémie, dyslipoproteinémie a Menierova choroba
Meniérova choroba
Jaterní dieta
Dieta na játra a divertikulitida – zdravá střeva
Jak se stravovat při cirhóze jater a cukrovce
Jaterní cirhóza, jaterní dieta
Zánět jater (steatóza), vřed dvanácterníku, trombocytopenie
Nadměrná ztráta bílkovin
Jídelníček pro alergika
Glukozová tolerance
Dieta při popáleninách
Mononukleoza dieta
Jakou dietu při mononukleoze
Mononukleozu, borelioza, dieta pri candidě
Kyselina močová v krvi
Malé množství bílkovin v krvi
Systémový lupus a dieta (SLE)
Re: Systémový lupus a dieta (SLE)
Zvýšená hladina cukru v moči
Polypy tlustého střeva léčba
Polypy tlustého střeva, dieta
Překyselení organismu
Revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, nadváha
Vysoký krevní tlak po porodu
Vysoký krevní tlak a ledviny
Vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu a slabá cukrovka
Kolísavý krevní tlak, nedostatečná funkce ledvin
Hyperkalémie snížená funkce ledvin
Ledvinové kameny, ledvinová kolika dieta
Ledvinová dieta, draslík v krvi
Ledvinová dysfunkce a cukrovka
Dieta po transplantaci ledvin, kortikosteroidy
Uremický syndrom a doporučená dieta
Strava při dně
Suroviny při onemocnění dnou
Ryby při onemocnění dnou
Problémy s vysokým tlakem, DNA a nadváhou
Dna cukrovka a vysoký krevní tlak
Nemoc DNA ve dvaceti letech
DNA nadváha a vysoký tlak
Dna příznaky
Kyselina močová dna
Kyselina močová hodnoty
Zvýšená hladina kyseliny močové – dieta
Diabetik a dna
Dna nemoc a cholesterol
Dna, Cholesterol, Hypertenze II, Diabetes II
Je nemoc dna doživotní?
Dětská cukrovka
Jsem diabetička, jakou dietu?
Dieta při vaskulární nefroskleróze a diabetické nefropatie
Redukce váhy u diabetika
Dieta při cukrovce, diabetes (2)
Diabetes jedna ledvina, jídelníček
Cukrovka a žlučníkové kameny
Cukrovka 2 typu
Následky cukrovky, příznaky
Točení hlavy
Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Re: Točení hlavy a nevolnost, příčiny
Diabetická noha dieta
Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Re: Prader Willi syndrom a diabetická dieta
Dieta po operaci žlučních kamenu
Žlučníková kolika, zánět žaludku, nadýmaní
Žlučníkové kameny
Žlučníkové kameny a nízkotučné sýry
Chemoterapie a žlučník
Žlučníkový záchvat a dieta
Žlučníková dieta recepty, jídelníček
Podávání stravy po akutním zánětu slinivky břišní
Dieta pankreatická, onemocnění slinivky břišní
Akutni zápal slinivky břisní, stupne a doporučená dieta
Akutní zánět slinivky
Recepty pankreatitida
Recepty po zanětu slinivky břišní
Dieta při rakovině slinivky břišní
Slinivka břišní, dieta po zánětu
Chronický zánět slinivky břišní
Pankreatitida – zánět slinivky břišní
Adenokarcinom pankreatu, paraneoblastická trombocytemie
Celiakie, zánět žlučových cest
Dieta bezlepková a ledvinová nedostatečnost
Lymfocytární kolitida, hypercholesterolemie dieta
Celiakie příznaky
Bezlepková dieta diagnóza, celiakie
Crohnova choroba a dieta
Ulcerózní kolitida a dieta
Dieta a výživa při ulcerozní kolitidě

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít

BMI kalkulačka (BMI Index)
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Výška:
Váha:
 

Recepty
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Rýžový moučník
Rýžový moučník

kJ: 2897,6

Pohankové perníčky

kJ: 3624.9
Bílkoviny: 20.0 g
Tuky: 43.8 g
Sacharidy: 103.8 g
Špagety se sojovým masem
Špagety se sojovým masem

kJ: 2471,4

Rybí pomazánka

kJ: 229.0
Bílkoviny: 5.4 g
Tuky: 3.5 g
Sacharidy: 0.5 g
Dietní tvarohový dort odtučněný
Dietní tvarohový dort odtučněný

kJ: 1009,7

Bramborová kaše

kJ: 773.3
Bílkoviny: 6.5 g
Tuky: 1.2 g
Sacharidy: 38.9 g
Lín po mlynářsku
Lín po mlynářsku

kJ: 2228,9

Polévka z kysaného zelí se sójovými boby

kJ: 2285.7
Bílkoviny: 45.8 g
Tuky: 28.6 g
Sacharidy: 27.2 g
Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem
Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem

kJ: 3571,8

Reklama
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Fusilli

Hlavní kategorie
okno zabalit/rozbalit
  
okno zavřít
Diety / Seznam a popis diet .. čísla diet
Výživa / Směry ve výživě, zdravá výživa...
Teorie / Bílkoviny, tuky, sacharidy...
Dietologická poradna / Nutriční poradna
Dietní recepty / Dietní i nedietní recepty s kJ
Dieta jídelníček / Jídelníčky na dietu
Bezlepkové potraviny / BLP výrobky
Výživový poradce Praha / nutriční poradna